Tuesday, December 29, 2009

D'Zambri @ D' Kelubi











Salam....

26hb Disember, ulang tahun Tsunami yg ke 4 ke 5 ke..den dah lupo. Tapi yang aku ingat 26/12/2009 adalah hari yang bersejarah kerana adanya perhimpunan yang di ideakan oleh Mat Saman. Satu usaha yang murni.

Hari 25hb tu aku terkezut juga bila barang yang sepatutnya dihantar oleh pemandu Bas Express tiba2 muncul mukanya macam Madud kat depan kedai aku kat Pesta...Hehehe..Rupanya Madud sendiri mai ke Penang.

Malam tu Madud lepak kat Penang lah. Pagi2 26hb tu walaupun Madud set kan alarm kat phone dia, tapi aku yang dengaq. Dia dah menereloh sakan. Aku ketuk pintu bilik dia pun dia tak jaga jugak. Last2 aku kena call hp dia baru dia sedaq.

Ambik Kamal kat Bagan, teruih pi Aloq Staq. Oleh kerana Pak aku nak pi bank dan sebagainya, aku tinggai lah depa dua org ni kat kedai kopi di Lorong Panglima, atas request Madud. Tup tup Mazlee mai ambik depa dan bawak depa pi Kelubi dolu. Aku pun kontek Fazie dan kami pi bersama.

Sesampainya aku disana, aku cari Mat Saman dulu sebab ini adalah kali pertama aku berjumpa ngan dia. Senang kenai dia sebab janggut dan jambang dia tu dah jadi cam trademark pada aku lah. Yg lain daripada Mat Saman ngan Mazlee, maksud aku gang2 senior kita ni cuma nampak familiar lah tapi nama langsung tak ingat. Terdapat jugak lah gang2 "Berlagak", seperti Nordin Ahmad, Madud, Kamal, Mat Lazim, Zubir, Razak, Fatimah Zahrin, Fadzilah, Roshita dan Hjh Norhayati Ishak.

Tempat cantik, walaupun lacking sikit on the maintenance side of it, tapi kira ok lah tu. Agenda pertama adalah mendaftar. Bayaq duit dan dapat lah aturcara serta no bertuah untuk cabutan bertuah. Adalah jugak visi dan misi yang Mat sarankan untuk menubuh persatuan. Idea yang noble sekali. Tak dapat tidak, rasa cam pi seminar pulak..Hehehe...TQ Fazie kerana bayaq untuk aku..

Lepaih semua pakat sampai, gambaq beramai2 di jalankan. Satu idea yang baguih sungguh sebab kalu tunggu last sekali memang tak ramai yang tunggu sampai habih. Termasuk aku. Yang sebenaqnya bukan niat aku untuk belah awai, tetapi keadaan tak mengizinkan.

Aku jugak terkejut beruk bila tengok aturcara majlis yang tertera nama2 urusetia dimana ada nama D' Zambri Abdul Rahman dengan no. telefon yang sama ngan no aku...Hahaha, langsung aku tak tau menahu. Ni semua kerja Mazlee lah ni. Nama Kamal pun ada. Bila aku tanya Mazlee apa perlu dibuat, dia kata, "Aku nak hang duduk je di situ"..ada ka?

Bau ikan bakaq dah menusuk hidung. Masih lagi depa tak jemput makang pung..Adus lapaq. Lapaq bukan pasai perut kosong tetapi bau tu yang membuka selera. Bila depa announce je makanan dah ready dan di jemput semua makan, aku tak bagi chance dah. Gulai daging ada, ikan keli dan pari bakaq pun ada. Ulam ulaman..Sambai belacan diaaa...puh..walaupun nampak cayaq sebab blender, tapi rasa dia..Ammaa...Best betui. Madud macam selalu lah..Tamak..ambik ikan banyak2..Hahahaha..dia nak makan untuk keesokkan hari sama. Aku dah habis makan, teringat pulak pari bakaq belum makan. Bangkit seround lagi, dan masa ni lah aku bertembung ngan Azmi. Dia bertanya.." Ni DZ ke?"..Aku pun mengiakan soalannya. "Dah agak dah..." sambungnya lagi. Selamat berkenalan Mi.

Lepaih makan depa buat sessi suaikenal. Sorang2 naik bercerita. 2 org terawal tu bercakap lama dan MC (Che Man) mensarankan hanya 2 minit dibenarkan sebab program lain banyak lagi. Tup2..telepon aku berbunyi. Yang call aku tu pun, bukannya dok jauh, lebih kurang 20 kaki dari meja aku je. "Hang mai tang ni sat", Ta kata. Aku pun pi lah..Wanita dan lelaki diasingkan tempat duduk atau memang terjadi ngan sendirinya aku pun tak perasan.

Meja yang aku pi tu ada Ta, Yati, Fazie, Ain ngan sorang lagi yang aku tak kenai. Rupanya Ta dah naik gabra bila orang dok naik memperkenalkan diri masing2 dan suruh aku bercakap bagi pihak depa semua. Terdahulu, Mat Saman ada menyebut tentang kisah lama dulu dimana terdapat jurang antara form dan tingkatan dan juga menyatakan secara berseloroh yang gang form ni dikatakan berlagak walhal gang tingkatan ni sedikit koro...

Aku pun pi kat rostrum dan bagi salam. "Nama saya Dzamri Abdul Rahman...blah blah blah.. Saya mewakili gang2 yang berlagak...bla bla bla..." Pas tu aku panggil semua gang yang berlagak kedepan dan introduce semua one by one.

Tepat kul 3 aku dah kena blah sebab nak rush balik ke Penang..Buka kedai bro..Tiap org diberikan bag yang tertera perjumpaan hari itu berserts ngan baulu sebijik, peneram sebungkuih ngan coklat. Rasa cam pi makan kenduri pulak..Hahhaa..

Walau camanapun, aku mengucapkan jutaan terima kaseh kepada AJK yang telah bertungkus lumus untuk menjayakan majlis ini.

Friday, December 25, 2009

LONDON

Salam...

Kemarin, on the way nak pi buka kedai kat Pesta dapat call dari London, hang kata. Che Da lipon aku. Dia pun becerita panjang lah, walaupun dia tak ingat aku ni yang mana satu dan aku pun tak tau dia yang mana satu. Maklum lah aku keluaq SMJ 1974 lepas LCE, 35 tahun yang lalu..Oooh lama bangat bang oi..Tapi kami bersembang ngan rancak. Aku terpaksa park kat tepi jalan sebab aku tengah drive dan respek lah dia yang call dari jauh tu..Dia cerita kata salji dahsyat la nie, ada satu hari tu dia kena jalan kaki dekat 2 batu katanya sebab bas tu tak leh masuk dek kerana salji yang tebal. Kalau kita kat sini kira banjir kilat lah kan... Dari selut ke salji kata Che Da.

Walau camanapun dia teruja gak ngan blog2 kita semua dan akan balik Raya Cina ni. Boleh lah gang2 oakat berjumpa ngan dia kan? Ada ke sapa2 yg ada gambaq Che Da masa kat sekolah dulu? Email mai sat...

Esok insyaallah aku akan sampai Kelubi ngan Kamal... Jumpa disana..

WASSALAM

Monday, December 21, 2009

SALAM 1 M'SIA


Assalamualaikum semua....

Aku ni sibuk lah la nie. Perniagaan hasil seni ni, nampaknya berjalan lancar dan menguntungkan jugak. Alhamdulillah...Tapi tu lah..Timing aku dah lari lintang pukang. Malam berjaga, subuh baru boleh tidoq. Tiap hari camtu, dah cukup 31 hari hari ni. Pas Pesta ni aku nak kena betuikan timing hidup aku balik...Kena tidoq sehari suntuk pastu bangun keesokkan paginya..Baru lah ok kut..Hahahaha..

Dengaq cita Mat Saman terjumpa ngan Mohidden..Tengok tu dah kira Form jumpa ngan Tingkatan lah tu..Boleh pulak bersembang..Kan?

26hb ni aku memang bercadang nak pi. Kalau tak dak gang Form pun aku nak pi jugak. Tapi kalau ada lagi lah best. Tadi aku tanya Mazlee samaada boleh tumpang dia, tapi katanya dia bawak famili so, aku akan pi sorang lah, sebab nak kena balik awai..Meniaga lah katakan...

Aku masukkan gambaq Rajagobal kat atas tu sebab Kartunis Nud dari komik Gila Gila teruja sangat bila Malaysia menang Gold kat Laos tempoh hari. Tapi memang pun lah aku pun teruja jugak. Lama sangat dah tak seronok tengok Malaysia main bola, tapi kali ni kita menang, walaupun tak dak sorang pun pemain kita score..Hehehehe. Malaysia Boleh.

Berita HOT - Zizie Ezette dah sah jadi bini Bung Moktar Radin. Semoga berbahagia lah depa. Cuma tak berapa syok bila depa dok dolak dalik bila diajukan soalan..Org yg ada bini jugak yang dicarinya..Atau org yang ada "Datuk"? Hehehehe..

Semoga berbahagia dan tak dikacau oleh bini tua..Hehehe

Bila dengaq cita enjin kapai terbang TUDM hilang, aku teringat kat Hasaza. Kolonel Hasaza. Camana boleh hilang ha? Bukan nya kecik enjin tu kan? Mungkin David Copperfield bagi hilang kut...Now you see..Now you don't.

WASSALAM..

Friday, December 18, 2009

HIJRAH

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Monday, December 14, 2009

KELUBI

Assalamualaikum...

Kita melalui saat sedih hari ni dimana ayahanda kepada Fatimah Zahrin @ Ain telah pulang ke rahmatullah awal pagi tadi.

Dapat tahu dari Fazie bahawa Mazlee ngan Kamal serta Roshita pun hadir. Terima kasih lah diucapkan kerana depa semua dianggap sebagai mewakili kawan2 lain yang tak dapat hadir, termasuk lah aku.

Apa yang aku nak sampaikan disini adalah tentang "REUNION" lunch yang sedang di ikhtiarkan dengan gigih sekali oleh Mat Saman. Depa cuba nak campurkan gang "Form" ngan gang "Tingkatan". Usaha yang amat murni sekali.

Tetapi aku tengok respon dari gang "Form" nih amatlah sejuk sekali. Apahal ha? Buat kat Kelubi je, bukannya jauh. Siang pulak tu. Tengahari. RM15 seorang. Tak patutlah kalau hampa nak komplen dan tak setuju. Mungkin reason yang hampa boleh bagi sekali ni dan selalunya adalah kenduri yang banyak. 26hb adalah "Boxing Day", sehari selepas krismas. Hari yang sama Tsunami melanda negara kita 4/5 tahun yang lalu. So jangan buang masa, konfom je dan sama2 lah kita menjayakan usaha murni ni. Aku dah konfom, Kamal dah, Mazlee dah, Fazilah pun dah. Kita jumpa disana..sana..sana...

TARIKH : 26HB DISEMBER 2009
TEMPAT : RESTORAN BENDANG D KELUBI, JITRA.
JAM : 11:30 PAGI.
SUMBANGAN : RM15.00 - SEORANG
RM25.00 - PASANGAN
RM35.00 - SEKELUARGA

Pembayaran:

Nama : Ahmad bin Md Saman
Bank : Bank Islam
Akaun : 12029010015552

Sila konpom sebelum 15hb Disember melalui SMS ke no 0193224895 (Mat Saman) atau 0174581075 ( Aliyah Ramli). 10 yang terawal konfom akan ditaja secara percuma. So jangan tunggu lama lama, nanti diambil orang...

Ada tambahan info atas permintaan Mazlee dan Kamal demi memudahkan semua. Selain bank Islam, buleh juga guna Maybank atas akaun Aliyah binti Ramli no. akaun 1520 6868 2184 , HP : 017 458 1075 atau bayag masa datang kelak. Sila SMS sesudah bank in dan sila konfom nak datang bagi yang nak bayag di tempat event.

WASSALAM...

Al Fatihah

Assalamualaikum...

6:34am..Terima berita dari Bandung..Innalillah..Kembalinya Cikgu Md Taib ke rahmatullah..Takziah pada keluarga Fatimah Zaharin dan Mat Lawi...

7:00am..Kamal hantaq msg yg sama..

Al Fatihah

Saturday, December 12, 2009

ALIYA

Assalamualaikum semua...

Lama gak rasanya tak berceloteh..Apa nak buat, sibuk. Lagi pun timing aku dah out. Tiap malam balik kul 1/2 pagi, pas tu tak leh tidoq lagi, silap silap sampai pagi. Lepas subuh baru lena. Jadi manyau..hehehe..

Walau camanapun, alhamdulillah perniagaan aku yang kecil2lan ni nampaknya memberikan hasil yang melegakan. Memang coverlah. Lebih kepada potret dan karikatur dari barangan yang laku.

Semalam, kami tutup perniagaan agak lewat, kul 1 pagi. Ramai yang nak buat potret atau karikatur tunggu time dekat2 nak balik, sebab depa segan nak posing. Tapi time tu lah orang paling ramai.

Ada satu pasangan semalam yang buat karikatur. Depa adalah couple yang last sekali. Nud, kartunis dari Majallah Gila Gila yang handlekan. Bila time nak laminate aku tengok ada 3 gambaq dlm paper tu dan tertulis "PAPA, MAMA & ALIYA". Aku pun macam biasalah, ramah tamah aku ni pun bertanyalah.."Aliya, tak mai ka?"...

Mak dia jawab, " Dia tak dak dah".. "Dia pi mana?" tanya aku lagi..

"Dia dah meninggal....", terkedu aku. Aku dah lost. Tak tau apa nak kata dan tersengap lah sat.
"Dah berapa lama?" aku tanya lagi..
"Hari ni masuk 40 hari..Accident kat depan PISA(Penang International Sports Arena)..."

Nud, kartunis siap bagi kata2 perangsang dan bagi tahu aku yang dia nak bagi discount. Aku pun bagi discount kat depa...

Aliya is two and a half years old...Innalillah...

WASSALAM

Saturday, December 5, 2009

BENDANG D KELUBI

Salam...

Seperti yang di bincangkan dalam posting yang lalu lalu dan jugak kalau tak silap aku, idea ni keluaq semasa Alumra yang dijalankan di Shah Alam hari tu, maka dah dekat nak jadi kenyataan dah ni apabila Mat Saman dah mula melancarkan kutipan. Aturcara dia dan dimana tempat nak bayaq adalah seperti berikut:

TARIKH : 26HB DISEMBER 2009
TEMPAT : RESTORAN BENDANG D KELUBI, JITRA.
JAM : 11:30 PAGI.
SUMBANGAN : RM15.00 - SEORANG
RM25.00 - PASANGAN
RM35.00 - SEKELUARGA

Pembayaran:

Nama : Ahmad bin Md Saman
Bank : Bank Islam
Akaun : 12029010015552

Sila konpom sebelum 15hb Disember melalui SMS ke no 0193224895 (Mat Saman) atau 0174581075 ( Aliyah Ramli). 10 yang terawal konfom akan ditaja secara percuma. So jangan tunggu lama lama, nanti diambil orang...

Untuk gang2 form yang rasa tak berapa nak kenai ngan Mat Saman, hampa boleh lah call aku atau pun Kamal untuk mengetahui ngan lebih lanjut.

1 comments:

ibnusaman aljalawi - pemikiran seorang jelata said...

Ada tambahan info atas permintaan Mazlee dan Kamal demi memudahkan semua. Selain bank Islam, buleh juga guna Maybank atas akaun Aliyah binti Ramli no. akaun 1520 6868 2184 , HP : 017 458 1075 atau bayag masa datang kelak. Sila SMS sesudah bank in dan sila konfom nak datang bagi yang nak bayag di tempat event.
December 5, 2009 10:13 PM

PLAN...

Salam...

Plan ke rumah Kenduri Khalid Ismail.....

Friday, December 4, 2009

BERITA TERKINI...


BERITA TERKINI....BREAKING NEWS...

Butterworth, 4/12/09.

Pegawai Kastam Tuan Mazlee, mendapati rumah dia telah di masukki pencuri petang tadi. Kasut tenis dia banyak yang hilang katanya, tetapi racquet tennis dia tak hilang. Jadi dia masih boleh main tenis pakai selipar ngan seluaq sebab banyak gak baju2 tenis dia yang hilang, mengikut dari lapuran yang dia buat tadi.

Dengaq kata jiran dah nampak dan panggil polis, tapi pencuri tu pulak boleh bagi tau kata Polis lambat lagi baru sampai. Jiran tu jugak dah dapat ambik gambaq pencuri2 tu...

Sakan depa punya berani no..Kurang ajaq betui...Marilah kita ramai2 menyumpah dan melaknati bajingan2 tu..Semoga sumpahan kita akan menyedarkan nya..

Simpati aku kepada Tuan Mazlee...

Melapor dari Pesta Pulau Pinang...

WASSALAM..

Thursday, December 3, 2009

KENDURI...

Yang tak berapa nak ingat Khalid Ismail, inilah wajah dia bulan 6, 2009.

Dengan kemurahanMu, kau turunkan mereka kepada kami
dalam doa, cinta dan kasih sayang kami besarkan mereka
Engkau pertaruhkan hati mereka

untuk berbagi cinta, harapan dan kehidupan

Ya Allah jika engkau memperkenankan putera puteri kami

KHAIRUL HAFIZ BIN KHALID

Putera Pertama

En Khalid Ismail & Pn Faridah bt Awang

dengan pilihan hatinya

NUR MAWARNI BINTI AMIR
Puteri Pertama
En Amir bin Mat Ratin & Pn Azizah Binti Hj Abdullah
Untuk mengikuti sunnah Rasul Mu, membentuk keluarga
yang Sakinah, Mawaddah, Warahmah,
yang berbakti kepada Mu
dan taat
kepada orang tuanya
maka izinkanlah
kami menikahkan mereka.
Dengan memohon rahmat dan redha Allah SWT
Kami dengan ini melangsungkan majlis pernikahan putera kami yang insyaallah akan diadakan pada:
Hari Ahad, 6 Disember 2009
bersamaan 19 Zulhijjah 1430H,
bertempat di
1H-2-2, Lebuhraya Thean Teik,
Kediaman Polis Fasa 2, 11500 Ayer Itam
Pulau Pinang.
Aturcara Majlis

Jamuan Makan 12.00tgh - 5.00ptg

Aku baru sudah bercakap ngan Lid dan dia pun telah wakil aku suruh jemput sebanyak mana kawan2. Jadi sesiapa yang membaca blog ni, kira hampa dijemputlah.

Kalau ada member2 yang nak mai dari Kedah dan tak pasti ngan tempat kenduri, buatlah satu meeting point dan aku akan tunggu hampa disana dan kita konvoi pi rumah dia. Tempat paling best nak jumpa adalah kat Stesen Minyak Caltex, Jalan Udini. Nila hampa turun dari Jambatan Pulau Pinang dan menghala ke Georgetown, hampa akan nampak Caltex sebelah kiri... Buatlah perancangan....

WASSALAM

Wednesday, December 2, 2009

PEMBUKAAN RESMI PESTA P.P

Aku buat umpan jadi model supaya pelanggan masuk..hehehe

Salam...

Terkezut beruk aku tengok bila ada sampai 12 komen dlm last posting. Ingat ada kawan2 dok bertelagah pendapat lagi...rupanya Tok Nenek ketaq jari dan dah post banyak kali..Hehehe.. Mungkin line tak berapa lancar, kadang2 memang dia terkedu sekali sekala maka terjadilah posting banyak kali.

Tok Nenek : SNQ = Siti Naqiah. Bukanlah nama produk tetapi nama insan yg baru menjadi saudara sesama Islam kita. Tok Nenek = ? Lets be fair, gua sudah jawab soalan lu, sekarang lu kena clear the air...

FYI, memang lah aku ni buat macam2 dan pelbagai ceruk, cari makang lah katakan. Projek yg kat Pesta ni adalah lebih kepada memperkenalkan karyawan seni yg aku kenal dan juga cuba promote karya karya mereka. Jabatan Kewangan Negeri, sebagai Urusetia Pesta Penang tahun ini berkenan dengan proposal yang aku berikan sehingga mereka telah menawarkan Pesta Shop kepada aku yang mana aku dibenarkan mengguna Logo Pesta di semua produk2 aku. Sewa tempat pun boleh nego lagi..Alhamdulillah..

Anyway, 29hb lepas perasmian Pesta telah dibuat oleh TYT Gabenor PP, Tun Datuk Seri Abd Rahman Abbas. Imam, artis yang melakar potret di tempat aku tu dah diminta untuk buat potret TYT Tun dan Toh Puan.


Ni lah rupa aku masa dok menunggu Gabenor masuk dalam Shoppe kami..Tunggu punya tunggu, ADC dia mai bagi tahu yg dia dah letih, dan tak akan masuk ke Pesta Shoppe, sebaliknya dia suruh kami bawa lukisan tu pi jumpa dia kat Stall Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Initial plan dia sepatutnya masuk dan menandatangan lukisan tu dan Pejabat Urusetia Tapak Pesta akan framekan.


Yg bertopi tu adalah Imam, pelukis potret. Masa ni Gabenor dok sign gambaq dia.

Ni Toh Puan pulak dok sign gambaq dia..Tak leh dpt good shot sebab ramai sgt reporter dan photographer. Pakai pulak compact camera, sapa nak layan..

Sebelum masuk nak pi jumpa Gabenor ni sebenaqnya kami di tahan oleh sekuriti kat situ sebab kami dua ekoq je yg tak pakai baju batik..hehehe.. Aku refuse nak pakai walaupun dah diberitahu, sebab bagi aku, aku tak terikat untuk berpakaian sedemikian. Aku macam aku lah.. Rastaman...hahahaha..

Lepas dia sign dan berterima kaseh dia pun chow lah..Last yang aku dengaq, lukisan tu tak dapat di framekan oleh Urusetia, sebab Gabenor nak bawa balik malam tu jugak..as it is.. Terlepas lah Urusetia, tapi aku dengan konfidennya menawarkan untuk buat lagi satu..janji berbayor.. Aku baru ingat, invoice tak masuk lagi kat Urusetia..

2 lagi artis join team aku. Zakir Amir @ Zorro join pada hari Isnin dan Boy PJ (kartunis GILA2) baru join malam ni.

Tadi Kamal ngan famili dia melawat Pesta dan singgah kat Pesta Shoppe..Sekali hantaq jemputan kenduri...Khalid Ismail nak dapat menantu. 6 hb ni kenduri kat Penang..Aku akan scan kan kad jemputan in the next posting....

WASSALAM....

Friday, November 27, 2009

AIDIL ADHA

Salam...

Selamat Hari Raya Aidil Adha..Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar...

Sesudah subuh aku chalo balik Aloq Staq. Gitu lah plan nya..Last2 7 lebih baru start journey. Apa nak buat, kat SP utara aku masuklah sebab masa tu dah kul 8, cari je lah mesjid mana pung untuk sembahyang raya..Mesjid Bedong, sebelah kedai nasik Naina Mohammad lah aku tuju. Just nice, masuk dok sat, dah nak start solat.

Lepas solat, aku ngan SNQ dah mula lapaq, dapatlah satu kedai India kat Gurun, kena tosay ngan bihun, teh ais ngan kopi O, selamat. Teruih balik AS.

Kena ketupat, pastu jiran hantaq nasik dagang dan serba mak nenek lagi lah.. Tengah hari aku ngan bapak aku pi Jumaat kat Mesjid Al Bukhari, paling dekatlah ngan rumah aku tu.

Pekena nasik lagi pas solat Jumaat, anak aku Zaqwan pun sampai ngan member dia. Hafriz tak dapat cuti, so tak balik lah.

Aku pun tak leh dok lama sebab nak buka Pesta Shoppe aku..Chow balik..Slept all the way..SNQ bawak..

Mlm ni org ramai kat Pesta. Ada lah untung sikit..Alhamdulillah...

WASSALAM

Wednesday, November 25, 2009

TYT

Salam dari Pulau Pinang...

Apa cita 29hb ni? Hari dengaq sok sek sok sek dok berpakat nak pi kenduri..Ni dah diam habis. Aku tak boleh nak ikut serta pasai hari tu Pembukaan resmi Pesta TYT Gabenor...Terpaksa hadir.. Ampuunn..

WASSALAM...

PESTA SHOPPE

video

Salam..

Rakaman video ni aku pakai kamera biasa je..bukan video cam..jadi quality dia ada sikit kureng lah. Lagi pung memang dak berapa pandai ambik video pung..hehehe.

Ini lah keadaan dalam Pesta Shoppe yang aku dok operate la nie..

JOM PI PENANG... Mai la...

Tuesday, November 24, 2009

POTRET


Salam...

Salah satu produk dari Pesta Shoppe...Hanya 15 minit posingnya..Murah plak tu..RM20 dgn saiz A3. Semua lakaran diatas di lukis oleh IMAM. Dlm masa 2 hari dia operasi, itulah hasilnya..

Mai lah coba..hehehe

WASSALAM

Monday, November 23, 2009

3rd DAY

Entrance ke Pesta Shoppe. Bertentangan dengan pintu Utama Pesta.

Imam sedang melakar potret pelanggan kecik.


Mak bapak dok tunggu siap..RM20 sekoping..

Salam..

Saja lah nak promo sikit..Kalu mai Pesta Pulau Pinang jgn lupa drop in. Tengok2, sembang2.. Masuk, tengok free. Bila nak bawak keluaq je kena bayaq..Hahahaha...

Alhamdulillah..so far so good..walau pun cuaca tak berapa baik. Hujan renyai2..Rahmat lah tu kan?

WASSALAM...

LOKASI PESTA..

Salam..

Mat Saman "query" posisi Pesta Pulau Pinang. Jadi aku nak boh petunjuk lah kat sini. Tapi kalau rasa tak tau jugak, kontek je Mazlee, dia boleh bawak mai teruih...Hehehehe. Kedudukan dia sebelah menyebelah ngan Stn Bas Express kat Sg Nibong , Penang.


View Penang: Sungai Nibong Express Bus Terminal in a larger map

Jumpa disana..sana..sana..

Sunday, November 22, 2009

PESTA dah START

Salam...

Semalam 21hb. Pesta Pulau Pinang bermula. Ramai jugak pengunjung yang hadir, walau pun hanya hari pertama. Alhamdulillah..semalam adalah jugak sale. Lega jugak rasanye.

Well untuk kawan2 yang nak mai tu, support lah cikit..bawak lah keluarga mai melawat.

Dekat kul 12 semalam, aku pun dah dok kira nak tutup kedai, tetiba terdengaq bunyi siren bomba yang kuat. Aku pun heran ingatkan ada kedai atau gerai mana yang terbakaq tapi rupanya ada mesin ke atau permainan Euro tu dah rosak dan ada lah customer yang trap. Tapi tak dak lah huru hara, bomba settle ngan cepat.

Pembukaan resmi akan disempurnakan oleh TYT Gabenor Pulau Pinang pada 29hb ni. Jadi la nie basically kami masih lagi dok decorate sana sini dalam Gerai ni dan berharap sangat lah kut2 Gabenor mai beli apa apa ka...

WASSALAM

Wednesday, November 18, 2009

PESTA PULAU PINANG 2009..

Salam...

Pesta Pulau Pinang akan bermula dari 21hb November sampai 31 Disember 2009.

Aku ngan Manggis akan berada kat situ lah. Kami berniaga kecil kecilan. Lukisan ada, karikatur ada, live portrait pung ada. Kebanyakkan pelukis2 ni adalah dari Majallah Ujang yg dulu punya. Depa ni semua dah belah selepas pengurusan baru take over. Kemungkinan besaq Ujang pun akan hadir sama. Aku cuba bawak depa yang ada nama ni mai on weekends lah. Jumaaat, Sabtu dan Ahad akan adalah artis nama besaq ni kat PESTA SHOPPE kami. Lokasi dia adalah betui2 bertentang ngan pintu masuk utama. Hampa masuk saja teruih nampak dah.

Produk jualan aku ada dalam Manggisart blogspot. Sila layari..

Jom lah mai Penang....

WASSALAM

Monday, November 16, 2009

KENDURI...

Salam semua...

Musim Cuti dah nak mula..Masa nilah pakat2 dok plan nak peghabis cuti masing2. Yang tamak dan nak convert cuti into something else pun ada jugak. Yang ada anak yang bersekolah lagi, masa ni lah depa nak bawak anak2 berjalan, melancung, jalan jalan, cuti cuti Malaysia. Masa ni jugak lah kenduri kenara berjalan lancar. Tiap hari cuti mesti ada punya.

Time time penghujung tahun camni lah trafik kat Penang (pulau) akan bertambah sibuk dengan kereta2 luar. Aduss..dah la Pulau ni kecik, kereta pulak bertambah banyak, nak bergerak pun susah.

Ada lagi satu jemputan kenduri yang aku terima dari Attaturk untuk di war warkan..

AZIZAN HUSSEIN
Tarikh : 7/12/2009 (ISNIN)
Alamat : 2A, Kg Padang Pekan, Mk Naga,06200 Kepala Batas Jitra.
No Tel : 0134301599

WASSALAM

Saturday, November 14, 2009

JEMPUTAN...

Salam...

Bodoh macam Teloq !!! Banyak maknanya tu..Pasai apa boleh jadi bodoh pulak teloq tu? Heran wan no!! Hehehehehe...

Semalam dapat satu SMS dari Attaturk....

Jemputan Kahwin..anak Satirah Latiff (makngah - Penyampai radio Kedah FM)..

Tarikh : 29/11/09 (Ahad)
Alamat : No.5, Taman Sawa, Jln Lencongan Barat, A/Star.
(dekat Petronas)
No Tel : 0134302040

Kalau tak silap aku, ada dress code untuk hadir majlis ni dan ada time utk gang2 SMJ hadir. Aku akan cuba dapatkan maklumat yang lebih. Jadi sesiapa yang dapat hadir, silakanlah..

WASSALAM

Friday, November 13, 2009

TELOQ..


Assalamualaikum..

Aku dapat email ni dari SNQ tentang hamba Allah ni yang berumur 97 tahun yang telah dengan tekunnya menulis ayat2 suci Al Quran keatas teloq. Tak disebut pulak lah teloq apa, ayam ka, itik ka, itik angsa ka, unta ka...hehehehe.

Katanya dia berjaya tulih complete ayat2 dalam Al Quran dengan menggunakan 8 bijik teloq..Subhanallah..Dahsyat.







Dahsyat kan?

WASSALAM...

Wednesday, November 11, 2009

DENDA SIKIT SANGAT Daaa..

Assalamualaikum...

Mola2 FAM kata rosak kat Stadium Nasional lebih kurang RM150K+, pastu Shabery Chik kata rosak sana sini, kerusi satu pun lebih kurang RM500 campoq pi toghak(tolak) mai, mmm RM214K.
Tup tup tadi FAM kata kerosakan dia tanggung dan denda KAFA RM50K...

Ish ish ish...Sikit sangat lah aku rasa. Cam Shabery kata dlm Parlimen lah, duit yang nak repair semua tu mai dari rakyat... Rakyat yang sakit mata memandang macam aku ni pun kena bayaq untuk keganasan yang mangkok hayun tu semua buat ka? Ini tak adil...kan?

Apo nak di kato...keputusan dah dibuat. Tu pun ada clause lagi untuk KAFA merayu.. Kononnya ada 3 pertuduhan saja. Ish yang aku tengok kat dalam TV hari tu berlambak lambak dok baling botoi, sampaikan kat bomba yang nak pi padam api pun depa baling gak... Kesian mamat tu. Nazri mesti hot punya tengok camtu. Aku pun hot.

Sikit sangat lah RM50K tu..Sikit..sikit..Tak patut....

WASSALAM

TUN SHOPPING...




Salam semua...

Terbaca blog Minaq Jinggo, ada lah pulak gambaq Tun yg pi shopping kat Isetan KLCC.. Masih fofular nampak gaya..Ramai yang nak bersalam ngan dia.. Well, dia pun macam Superstar lah kan. Lagi dahsyat dari MAWI kan...hehehehe..

Tuesday, November 10, 2009

KELATE oh KELATE

Salam..

Tahniah Negeri Sembilan yang mencapai kemenangan mutlak dalam perlawanan akhir Piala Malaysia tempoh hari. 60 tahun menunggu, akhirnyo dapek juo wak balik Pialo tu..

Nak royak guano lagi dok tahu doh peranga penyokong Kelate nih..Bukan la nie je...Dari dolu2 pun depa dah camni. Fanatik gila babi betui. Kalu takat fanatik cam gang Kedah yang selalu dok menang atau pun Selangoq tak pa jugak, tapi ni jenih nak merosak harta benda, baling mercun, tak kisah keselamatan orang, apa kebenda depa ni ha?

Ada yang menggelar Kelantan tu serambi Mekah yang membawa maksud yang amat dalam sekali, tetapi kalau tengok pulak penghuni nya yang menelanjangkan perangai depa kat dalam stadium tu aduh ..malu aku, geram lagi banyak yang sebenaqnya. Dalam hati aku dah memang ingin sangat nak tengok Nogori monang, sebab Kodah tak do mlm tu.

Lain kali, penyokong Kelantan ni kena pakai seluaq dalam je masuk Stadium supaya depa tak leh seludup mercun dan bunga api masuk dalam...Hehehehe...

WAHABi

Salam semua...

Bila terbaca komen Non dah rasa berat pulak topik Dr Maza ni. Terima kasih banyaka lah Non kerana banyak memberi maklumat yang aku tau dia peroleh dari sumber2 yang boleh di percayai. Reporter lah katakan...Penyamun dalam Ali Baba Bujang Lapok pun suka kat reporter..Kan? Lawak je Non, jgn dok marah dan buat serius muka hang tuh...

Mazlee pun call aku katanay dia nak tau lebih lanjut pasai Wahabi ni maka dia dah kontek Mat Saman dan IbnuS dengan senang hati bagi sikit ulasan kat dia. Aku mintak permisi Mat Saman utk masukkan dlm blohg ni, sukacita dimaklumkan bahawasanya permohonan aku tu lulus.... Mula tu aku ingat nak copy dan boh kat sini, tapi aku ada idea yang lebih baik dan boleh meramaikan lagi pelawat ke laman IbnuS maka aku linkkan saja NOTA UTK MAZLEE. Klik je pastu sampailah ke tempat yang dituju.

Terdapat beberapa link lain yang menceritakan atau memberi penerangan lebih meluas tentang WAHABI dan salah satunya dari JAKIM yang bertajuk 'Fahaman Wahabi Berasaskan Pemikiran Ibnu Taimiyyah' Oleh: Ghafani Awang Teh (JAKIM).

Wikipedia
pun ada kisah WAHABI ni..

Semakin aku korek kisah2 Wahabi ni semakin terasa gerunnya aku jadi aku rasa eloklah aku stop takat ni dulu...

WASSALAM

Friday, November 6, 2009

DR MAZA

Ucapan Dr Asri di Penang...




Dr Asri.wav -
WASSALAM...
(Alat rakam : Blueberry - i CSL)

Wednesday, November 4, 2009

KURNIA SAID..

Salam semua..

Wow.. thats a long one from Kurniawati.. Bahasa dari pakar bahasa ni lain feel dia bila kita baca kan? WOW... Tak yah waste time nak tengok komen dia..aku boh kat depan..

kurnia said...

Salaam semua, mula sekali saya ingin nyatakan bahawa pandangan saya hanyalah dari seorang yang memang cintakan Malaysia walaupun selalu disalahertikan. Saya sudah biasa sangat dengan tindakbalas yang teramat negatif kepada pendapat saya tetapi demi Malaysia dan demi bangsa dan agama, saya terus buat muka tak malu tetapi tak pekakkan telinga. Mengenai isu Dr. Asri dan segala tuduhan terhadapnya, terutamanya mengenai “highway” dan kenderaan yang beliau pilih dan gunakan untuk menuju kearah yang sama – kesejahteraan ummah – tidak menghairankan langsung ianya terjadi. Namun, saya yakin Dr. Asri tidak akan berputus asa dengan segala tol, roadblock dan segala Ops itu dan ini di highway yang digunakannya, demi agama dan bangsanya.
Jika kita selidiki bahasa dan istilah berbagai bangsa dan budaya, “latah” dan “amok” hanya terdapat dalam budaya dan bahasa Melayu, dalam rumpun bahasa Astronesia. Orang Melayu memang cepat melatah dan bila tak dikawal, jadilah amok. Latah dan amok berbagai lapisan pula peringkatnya, ada yang sederhana dan ada yang ketahap merbahaya. Pantang besar pula dalam adat Melayu bila orang muda menegur yang lebih tua, yang lebih lama makan garam. Orang tua yang telah lama makan garam, apabila ditegur oleh yang lebih muda, cepat melatah, kadang-kadang terus mengamuk. Ada juga yang selepas muka sudah basah kuyup akibat kena air ludah sendiri (bila dah melatah sambil mendongak ke langit!), baru nak beristighfar. Itu pun ada juga yang katakan mukanya basah kena air yang orang lain curahkan. Orang Melayu juga mudah dan selalu lupa serta salah tafsir dan menafaatkan peribahasa “sayangkan anak tangan-tangankan, sayangkan isteri (suami?) tinggalkan-tinggalkan.” Apa yang kita lihat banyak berlaku ialah terlalu banyak contoh filem “Anakku Sazali.” Adakah orang Melayu hendak tunggu sehingga Melayu/Malaysia dah jadi seperti Sazali baru nak sedar? Bagi Melayu/Malaysia, siapa pula bapa Sazali? Adakah bapa Sazali seorang saja yang bertanggugjawab membentuk Sazali?

November 4, 2009 12:40 PM
kurnia said...

salaam, comment tadi saya click publish sebelum sempat sign off. so, maaf dipohon jika dengan tidak sengaja telah terguris, terluka atau tersinggung hati dan perasaan sesiapa. niat saya hanya untuk memberi pendapat sebagai anak melayu yang sedih dan kesal melihat orang kita yang telah banyak berpecah belah akibat politik.
DZ, boleh nyanyikan lagu Anakku Sazali?
wassalaam

November 4, 2009 3:07 PM

Tak leh nak kata apa hanya setuju sepenuhnya ngan apa yang Kurnia kata. Pastu la nie dah keluaq pulak cita kata Phd dia pulak palsu..Ish koi sakan nampak gaya depa attack mamat ni. Ni yang membuatkan aku lagi teruja nak pi dengaq dia bercakap, bercerita, memperjelaskan segalanya...

CERAMAH DR MOHD ASRI ZAINAL ABIDIN
"GELOMBANG FITNAH"
KHAMIS - 5HB NOV 2009
JAM 8:00 MALAM
KOMPLEKS MASYARAKAT PENYAYANG
PULAU PINANG
-SEBARKAN-

Aku dapat SMS dari SNQ semalam seperti diatas. Insyaallah aku sampai. Insyaalah...

Aku tak lupa jugak untuk layan request dari Kurnia utk aku nyanyikan lagu Anakku Sazali..better still..P.Romlee nyanyi sendiri daa...

Tuesday, November 3, 2009

MINDA TAJDID

Assalamualaikum & Salam 1M,

Aku memang dok kira dah nak sentuh kisah Dr Asri ni, tapi nampak gaya Mazlee dah 1 step ke depan..

Mazlee Kata....

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menggesa Jab. Agama Islam Selangor (Jais) memberi penjelasan yang munasabah atas kejadian penangkapan bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Asri Zainul Abidin.

Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Dusuki Ahmad, menyifatkan penahanan bekas Mufti tersebut sebagai tindakan kurang wajar dan kurang bijaksana kerana katanya jika ada pelanggaran undang2 dan peraturan, tokoh seperti Dr. Mohd Asri bukanlah sasaran, malah laporan orang ramai terhadap salah laku agama yang dibuat hendaklah disiasat secara terperinci dengan mengambil kira kepentingan umum.
Perdana Menteri pula mempersoalkan tindakan JAIS atas tindakan tersebut dan Dr. Mohd Asri disifatkan sebagai seorang yang yang berterus terang tetapi percakapannya sentiasa disokong dengan dalil yang konkrit. Katanya lagi, Kerajaan pusat tiada kena mengena dengan penangkapan tersebut dan beliau tidak tahu apa motifnya.
Kenyataan dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata kerajaan Selangor dan JAIS perlu bertanggungjawab dalam soal ini dan tampil menyelesaikannya.
Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi menyatakan dalam kenyataannya bahawa Datuk Dr. Mohd Asri ditahan kerana mengajar Agama tanpa tauliah di sebuah rumah di Taman Ukays. Penahanan dibuat dibawah seksyen 119 (1),Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003...
JAIS pulak dikatakan memiliki kuasa yang bebas dari kekangan kerajaan negeri dalam menguatkuasakan Enakmen Agama Islam Selangor..
Kita lihat dan kita baca kita perhati kita timbang dan kita cari dimana salah silap yang berlaku. Ramai menuding jari, ramai yang mengelak diri, bukan salah aku, bukan arahan aku, semuanya bukan dari aku...
fikirlah carilah yang terbaik..

November 3, 2009 11:15 AM

Dr Asri pun tak dok diam..Dia pun dah ready utk melawan. Malam ni sapa2 yang dok dekat2 tu dan interested, pi lah dengaq. Klu segan tunggu news je lah..

Dr Mohd Asri ni pun memang banyak kontroversinya. Jadinya kontroversi dari pandangan aku ialah sebab dia ni bawa perubahan dalam cara approach dia terhadap Ugama Islam nih. Kebanyakkan kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau banyak yang menempelak muka ulamak lain. Dah kebiasaannya lah dalam negara kita ni, bila ada pembaharuan sikit saja, banyak yang tak setuju just for the sake of nak bersuara. Nawaitu serupa tapi satu ikut highway dan menggunakan peralatan canggih serta mempunyai minda yg terbuka luas walhal yang satu pihak lagi masih nak ikut cara lama, cara kuno yang turun temurun.

Kalau hampa rasa nak bagi sokongan kat Dr Mohd Asri, sila klik kat poster diatas...

WASSALAM

Sunday, November 1, 2009

DR PORN

Salam...

Terbaca dalam blog Rocky's Bru tentang kisah nak buat post mortem kedua keatas mendiang Teoh Beng Hock. Permintaan ni telah dibuat oleh keluarga TBH sendiri apabila Dr Pornthip(pic), pakar forensik dari Thailand yang dibawak khas oleh kerajaan Negeri Selangor untuk memberi keterangan dalam kes TBH nih.

Rugged Doktor ni kan? Cool..Dia dah bagi odds 80:20 yang mengatakan TBH dibunoh dan bukan membunoh diri. Nampak gaya pakar forensik kita ni tak leh pakai ka atau tak pandai ka atau di ikat kaki tangan ka atau apa? Kacaulah camni kan, kalu pakar2 dalam negara sendiri pun tak leh pakai. Hampeh.. Tapi..betui ka theory Dr Pornthip nih?

Betui apa yang Rocky cakap ya itu, Gomen Malaysia pun kena hantaq pakar2 forensik untuk bersama2 Dr Pronthip membuat post mortem (Klu mahkamah lulus) tu. Pakar2 tu samada yang sama taraf atau lebih baik dari dia. Kira yang buat pemeriksaan mula dulu kena jugak dihantaq untuk tengok depa2 ni yang expert buat kerja. Banyak duit gak nak kena belanja tu, panggil segala expert atau pakar2 ni mai dok periksa mayat yang dah reput.

Dr Pornthip ni boleh bagi konklusi tanpa melihat mayat, cuma berdasarkan gambaq dan mungkin lapuran yang diberi sahaja untuknya menyatakan yang dia yakin TBH dibunuh. Kalau ddah dapat tengok mayat yang dah reput lah aku rasa, mungkin dia boleh mendapatkan conclusion yang lebih tepat. Aku setuju sangat ngan cadangan 2nd post mortem ni.

Kalau terbukti benar kenyataan Dr Pornthip ni, pakar forensik yang memberi keterangan dalam mahkamah tempoh hari eloklah diturunkan pangkat menjadi penggali kuboq saja..

WASSALAM

Saturday, October 31, 2009

UBAT

Salam semua..

Aku pi KL hari Khamis. Seperti biasa lah sampai je mulalah kontek kawan2. Aku sampai pagi, kul 9 lebih. Zaqwan baru habis shift malam dia dan dia lah jadi drebar aku hari tu. Kesian dia tak cukup tidoq. Tapi bila ku korek lagi, kata dia dia ada gak tidoq 2/3 jam sementara dok tunggu kapai transit. Anyway, we end up kat Pelita Subang Jaya, walaupun Aziz Sattar ajak masuk pi makan kat Subang Parade. Tau lah aku ni, lidah aku dah lebih mamak dari Melayu dah, sebab tu aku ajak dia jumpa kat Pelita. Senang kat situ, makan minum pun best2 belaka dan harga berpatutan.

Ajis bawa anak dara dia mai makan nasik, aku ngan anak teruna aku, Madud juga hadir dengan Star paper dia dan "pagar" yg dicabut licin. Later, Chong pun mai setelah buat alasan yg dia kerja macam "Speedy Gonzalez" sebab dengaq suara aku. Hehehe..semua nak menyalahkan org.

Anyway, ada lah kawan2 yg dah nampak Nazri Tunjang buat statement kat TV tentang tragedi ni. Dia ni kan pegawai Bomba Negeri Perak..

Sembang pi sembang mai, seperti biasalah Koden nak kena balik rumah lapor diri cos General rumah dia baru balik setelah seminggu tak dak kat rumah. Terpaksalah dia meninggalkan kami..uhuk..

Malam, ada program lain lah pulak yang membabitkan aku, Chong dan Madud.. Apo Nak Dikato dah terlupa lirik pulak..hahahaha..Perubahan yang amat ketara pada Madud adalah :
1. Dressing smart habiisss..
2. Tak dak lagi dah pagaq2 yg roboh sana sini. Dia cabut semua sebab nak boh pagaq baru..
3. Hobi baru jadi photographer..Aku teringin sangat nak boh gambaq yg dia ambik tu dlm blog ni, tapi tak dapat kebenaran dari dia.. Sesiapa yg teringin nak tengok gambaq yg Dud ambik, check je lah fon dia.

Next day aku gi Seremban ngan Zaqwan. Dia off. Jumpa Nasir kat Majlis Perbandaran Seremban. Ada pameran kraftangan kat situ. Malam tu jugak akan ada konsertdan sebagainya kat Padang Perbandaran, jadi aku pun tak dok lama takut sangkut jam kat situ. Cadang nak balik KL, tapi in the end, aku suruh Zaqwan hantaq aku ke airport. 9:20pm flight aku dapat.

Hari ni aku memang di saman balik ke AS, jadi aku singgah lah sat kat Mega Mall Prai, jumpa Kamal. Call Mazlee, dia pun sampai. Kamal ngan Mazlee ni teringin sangat nak pi tengok tempat yang dicadangkan dlm blog IbnuS tu, De kelubi? Jadi most probably dalam 1/2 hari ni sampai lah kut kami di situ..Kelubi tu tang mana? Camana nak pi?

Teruja sungguh kawan2 dengan perjumpaan yang sedang di rancang nih..Form vs Tktn..Semoga berjaya dan dah nampak jugak usahawan ubat yang akan buat presentation nya pada hari tersebut..Baguih tu..hehehehe. Hai obat hai obat..mari beli obat..Sapa yang lambat, tak dapat...

Wednesday, October 28, 2009

KUALA DIPANG

Jambatan gantung ni nampak nya menggantung pembina dia sekali daa..


Pasukan Penyelamat sedang mencari 2 murid yang masih hilang dlm tragedi itu.

Jambatan baru siap sebelum runtuh

Salam 1Malaysia...

Takziah kepada keluarga Dina Deve a/p Nathan mangsa jambatan runtuh Di Sek Kebangsaan Kuala Dipang, Kampar. Pic diatas menunjukkan jambatan yang runtuh tu, yang katanya baru siap dalam beberapa hari ni saja. Ujian ketahanan dah buat ka ha? Aduhai, kesian kat orang. Tak dak akai langsunglah depa ni. Tang mana salahnya? Design ke? Pembinaan ke? Bahan mentah ke? Spesifikasi betui ke? Untung banyak ke pembina jambatan ni? Boleh tidoq lena kah dia dengan kematian Dina Deve dan hilangnya 2 lagi murid yang masih belum di jumpai?

Teringat kawan aku cerita kisah syarahan ugama yang diikuti kat surau di Taman dia..Kononya, suatu hari penghuni Syurga dan Neraka ingin membuat perjumpaan. Macam Form ngan Tingkatan lah kut..hehehe.. Ya lah paka t nak jumpa adik beradik dan sebagainya.. Depa dapat persetujuan untuk sama2 membina jambatan dan bertemu di tengah2.. Malangnya, hanya pembinaan sebelah Neraka je yang siap walhal dari Syurga ni dok delay lagi..Apahal boleh jadi itu macam?

Moral cerita ini : Ramai kontraktor yang dok dalam Neraka lah kut...hehehehe..Cerita diatas langsung tak dak kena mengena dgn yg hidup atau pun dah mati. Aku pun ciplak dari org cerita nih..Betui ke?