Tuesday, October 21, 2014

GEBENG, PAHANG...

Areebaaa....

Salam semua...

Time now 11.11 am, aku kat Gebeng, baru habis Kick Off meeting untuk satu projek ciput je. Petang ni nak kena buat safety briefing lah pulak... Hmmm..la ni sampai 2:30pm lama lagi tuuu...

Anyway, malam ni aku akan bertolak ke Subang Bestari sebab besok aku ngan adik aku dah plan untuk nak bawa Bonda tersayang balik menjengah kampung di Taman Setia Berjaya, Aloq Setaq. Dah lama sangat dia tak balik. Tiap kali bila aku tanya..."Mak nak balik Aloq Setaq ka?", dia akan anggukkan kepala.. So this is the best chance so far yang tiada halangan untuk bawa dia balik 2/3 hari.

Ini adalah kali ketiga kami plan nak bawa dia pulang ke Aloq Setaq. Kali pertama...Sebulan dua yang lalu.. Esok tu nak balik, mak aku pulak "tarik" . Kata Doktor, stroke patient akan melalui ini sebab kurang garam dalam badan dia... Dinasihatkan makan sayoq selalu.. Camana? Makan nasik pun sikit2 je, tapi lani dah control lah diet dia. Kali kedua... Lusa nak balik AS, adik aku plak sakit perut. Bawa pi spital, rupanya appendix dia dah tahap bahaya dan terpaksa di bedah segera..

Ni kali ketiga...pagi tadi aku call tanya adik aku Ida, katanya tomorrow morning ON. Deepavali.. pulak tu.. Happy Deepavali...hmmm tapi ada orang kata yang kita tak boleh ucap kan Happy Deepavali sebab itu adalah perayaan ugama, maka sekiranya kita ucap maka kita bersetuju dengan agama depa. maka adalah hukum yang dikenakan di sebabkan kesalahan tu. Semakin susah lah pulak nampaknya kalu nak berinteraksi ngan bangsa lain yang mana aku ada ramai kawan. Daripada kecik aku dok ucap kat depa ni, tetiba lanie aku dilarang berbuat demikian. Aku rasa janggal gila. Anyway... HAPPY DIWALI to all Hindus.. Though I wish you, nothing changes my heart from maintaining my Islamic faith... Fuh..lega rasanya plak...

Aku ada satu lagi benda nak share. Bulan Ramadan yang lepas, adik aku n family gi shopping kat some shopping complex somewhere..hehehe.. Masuk waktu maghrib, dia ngan daughter dia gi menunaikan solat kat surau yang disediakan. Dalam surau tu walaupun ramai yang masuk untuk menyembah Allah, ada gak syaitan yang sesat atau disesatkan. Handbag adik aku telah di compomise walaupun masa tu anak perempuan dia duduk sebelah bag tu.. habih hilang duit utk shopping, IC dan segala kad bank termasuk kad CIMB mak aku.. Buat report, kansel kad dan sebagainya..normal lah.

Kad CIMB mak aku nilah pencen aruah bapa aku dimasukkan.. Duit ni lah dok buat belanja untuk ubat, pampers dan sebagainya untuk dia. Bila bawa dia pi nk  buat kad tu, bnyk songeh lah officer tu sampai nak kena pi buat surat sumpah lah macam2 yang depa nak without taking into consideration yang dia tu uzur..

Kami pun dah naik menyebai, bila adik aku kontek ngan member dia depa kata actually ataih budi bicara bank officer tu je.. "Kalau kat Aloq Setaq nih, aku boleh pi rumah hang amik cap jari mak Tom" kata dia. So this is also salah satu sebab kami nak balik.

Ok lah for now...Will update dari Aloq Setaq nanti..

Chow..

Monday, October 20, 2014

Jeng Jeng Jenggg...

Areeba Angareee...

Bila aku dapat message ni minggu lepas, teruja gak aku...



Aku pung teruih setuju and aku mintak dia arrange kan meeting tu. Pada aku kalau setakat nak makan2 tu tak bermakna sangat jadi aku adalah beberapa idea yang boleh kita beramal towards our old school - Sultan Ahmad Tajuddin School (SATS) 



Well Koden...apa nak buat masa ni Dude sibuk.. Kalau xsibuk dia suruh pi amik dia plak..
Anyway, Yang berjumpa malam tu Aku, Chong + wife, Mail Ahmad, Cheng and Kurniawati..

ALL OF US 

MAIL(Mc E) N KURNIAWATI

KODEN, CHONG N WIFE(KIM)

CHENG N KODEN

So ProTem Committe dah ada.. 

Next year program akan jalan Insyallah...


Salam to All


Salam..salam...

Fuhhh..dah lama sangat tak berinteraksi nih... Dah ingat ingat lupa lah plak...

Banyak sangat tragedi yang aku lalui sejak 17hb Mei 2013....

17th May 2013 - Dapat berita Mak aku jatuh dalam toilet at 7am... She had a stroke.. Right hand and right leg tak boleh gerak.. The worst part is she can't talk...till today..

First few days kat Hospital

6th Jul 2013 - Bapak aku, after spending almost two weeks in Sultanah Bahiyah Hospital Aloq Setaq, aku bawak bapa aku pi Subang Bistari, rumah adik aku Ida sebab mak aku ada sana.



My last teh tarik with him..

7th Jul 2013 - Anak sulong aku Hafriz bertunang ngan Zaheera kat Ampang. Semua selamat, majlis jalan lancar. Jumpa parents aku di Subang sebelum aku balik Ganu, 9pm flight. Sampai Kuala Terengganu 10pm+. Nizar, colleague aku mai amik kat airport..pi makan la apa la, sampai Paka 12 tgh malam. Tak dan nak unpack lagi adik aku call....

8th Jul 2013 - Pak aku dah takdak in his sleep...Innalillah.. Aku call Nizar minta tolong bawa keta pi KL... Sad day... Banyak sangat yang aku tak dan buat untuk dia..banyak sangat yang aku bersalah ngan dia..banyak, banyak, banyak...Ya Allah....

 


Well..pada aku itulah Qada' dan qadar yang termaktub untuk aku lalui...Ana terima..
Al Fatihah




Adik aku Farahida resign her job to take care mak aku.

Mak aku ngan cucu2 dia.
Well itu je lah ringkasan cerita sejak kehilangan aku dari cyberspace ni.. Anyway aku rasa cam nak start balik lah.... Reason being.....


Saturday, May 17, 2014

A Few Years Back..

Salam sejahtera,

Pagi 25hb, bertolak dari Paka bersama2 ngan Zanif, technician yang sama kerja ngan aku, menuju KL. Pukui 8 lebih dah gerak..

Saperti biasa, minyak kena taruh, ayaq kena check bla bla bla...jalan. Perut kena isi gak sebab aku ni on medication for life so, perut kena ada makanan baru ubat boleh telan. Pesanan doktor kena buat camtu. Sampai Kerteh, ternampak kereta berderet parking kat tepi jalan, slow sikit nampak ada kedai makang kat situ, orait lah..STOP.

Menu dia heavy belaka, segala jenis nasik, lemak, dagang, kerabu, minyak, goreng dan sebagainya...Nasik goreng ngan teloq mata satu, kawtim.

Lepas makan, stering kereta aku bagi Zanif je..Aku layan lah dia bawak keta..Kalau aku lena, seriau dia pun lena sama..hahahha..

First RnR stop kat Gambang rasanya, suddenly aku tengok ramai lah pulak "travellers" yang stop kat situ. Kebanyakkan nya keluarga bersama anak2. Yang dok makan kat pondok wakaf, jenih bawak makanan sendiri tu mengenangkan kembali zaman aku kecik2 dulu, kalau travel jauh sikit je, mak aku akan prepare nasik lemak ngan sambal tumis sotong kering, teloq goreng dan timun. Zaman tu mana ada RnR macam lanie kan? So tang mana nampak teduh sikit dan pemandangan cantik ka, ada sungai ka, mesti stop dan makan..I miss the good old days...Anyway, scene yang aku tengok kat Gambang tu membuatkan aku senyum serta flashback mai bertalu talu.. Sedih pun ada..

Oh ya..Rupanya cuti sekolah dah bermula. Orang Kelate, Orang Ganu dah start cuti dah..Patut lah berjalan sakan..Ada jugak yang ambik peluang shopping untuk Raya, sebab tak lama dah nak puasa.. Yang buat kenduri pun berlambak jugak..

Genting sempah refill minyak lagi. Sampai KL, teruih  pi ke Pudu sebab Zanif ni nak balik ke Gurun

Artikel kat atas ni aku dh tulih bertahun tahun yg dulu, tapi tak post.. Hahaha... Hari ni aku tasa nak post.....Awat tak bole ka?

Wednesday, May 2, 2012

PERHIMPUNAN 59ers/ NASIK KANDAQ

Salam ....

Bila tengok..kelebek balik gambaq lama2 tentang perjumpaan kita kita nih, maka Koden dah teruja untuk organise sau perjumpaan untuk kita yang dah lama tak bersua muka walaupun semua rasa cam dekat melalui teknoloji FaceBook...

Anyway..

TARIKH : 25HB MEI 2012

TEMPAT : KELAB SHAH ALAM

WAKTU : 8.00PM

Aku dah hantaq SMS ke Kamal yang ditugaskan untuk mewar warkan program ni. Sekiranya ada cadangan venue atau tempat yang lain ka, tarikh yang lain ka, jangan malu dan segan sila kontek Koden 012-3168555 untuk menyatakan cadangan alternatif anda..Tak perlu belarak tengah jalan atau pukui polis..Kita buat cara aman..Pakaian utk ke Kelab tu ada undang2 lah sikit,,Baju keena ada kolar dan seluaq pendek ngan selipar tak leh lah..Simple je tu kan?

Okay settle bab tu..Aku ada satu tempat yang aku rasa kurang popular pada gang yang luaq dari Penang . Mungkin sebab depa tak berapa tau..Tapi hari Ahad lepas, artikel dia dah masuk dalam New Sunday Times.

Masih Kandaq lagii..Ni baru ori..

Coordinates nak sampai ke sini adalah : @5.391004, 100.313266.
Fuh teknologi lanie..apa nak kata...Pakai GPS siap boleh jumpa..Kalau conventional method dia..hhmmm..betui betui depan Balai Polis Jelutong..Google Map aku dah masukkan..Jgn lewt..Kul 9/10 pagi dah purcit..habis..liao..

Ok sikit mau cerita haaa..Pagi2 dia dh bukak dah. Kadang orang balik sembahyang Subuh dok lepak kedai tu dah. Dia tumpang kedai Cina..Nasik dia..fuh..merenam jokar la dei.. 





Check it out bila hampa mai Penang..

WASSALAM