Monday, October 20, 2014

Jeng Jeng Jenggg...

Areeba Angareee...

Bila aku dapat message ni minggu lepas, teruja gak aku...



Aku pung teruih setuju and aku mintak dia arrange kan meeting tu. Pada aku kalau setakat nak makan2 tu tak bermakna sangat jadi aku adalah beberapa idea yang boleh kita beramal towards our old school - Sultan Ahmad Tajuddin School (SATS) 



Well Koden...apa nak buat masa ni Dude sibuk.. Kalau xsibuk dia suruh pi amik dia plak..
Anyway, Yang berjumpa malam tu Aku, Chong + wife, Mail Ahmad, Cheng and Kurniawati..

ALL OF US 

MAIL(Mc E) N KURNIAWATI

KODEN, CHONG N WIFE(KIM)

CHENG N KODEN

So ProTem Committe dah ada.. 

Next year program akan jalan Insyallah...


Salam to All


Salam..salam...

Fuhhh..dah lama sangat tak berinteraksi nih... Dah ingat ingat lupa lah plak...

Banyak sangat tragedi yang aku lalui sejak 17hb Mei 2013....

17th May 2013 - Dapat berita Mak aku jatuh dalam toilet at 7am... She had a stroke.. Right hand and right leg tak boleh gerak.. The worst part is she can't talk...till today..

First few days kat Hospital

6th Jul 2013 - Bapak aku, after spending almost two weeks in Sultanah Bahiyah Hospital Aloq Setaq, aku bawak bapa aku pi Subang Bistari, rumah adik aku Ida sebab mak aku ada sana.



My last teh tarik with him..

7th Jul 2013 - Anak sulong aku Hafriz bertunang ngan Zaheera kat Ampang. Semua selamat, majlis jalan lancar. Jumpa parents aku di Subang sebelum aku balik Ganu, 9pm flight. Sampai Kuala Terengganu 10pm+. Nizar, colleague aku mai amik kat airport..pi makan la apa la, sampai Paka 12 tgh malam. Tak dan nak unpack lagi adik aku call....

8th Jul 2013 - Pak aku dah takdak in his sleep...Innalillah.. Aku call Nizar minta tolong bawa keta pi KL... Sad day... Banyak sangat yang aku tak dan buat untuk dia..banyak sangat yang aku bersalah ngan dia..banyak, banyak, banyak...Ya Allah....

 


Well..pada aku itulah Qada' dan qadar yang termaktub untuk aku lalui...Ana terima..
Al Fatihah




Adik aku Farahida resign her job to take care mak aku.

Mak aku ngan cucu2 dia.
Well itu je lah ringkasan cerita sejak kehilangan aku dari cyberspace ni.. Anyway aku rasa cam nak start balik lah.... Reason being.....


Saturday, May 17, 2014

A Few Years Back..

Salam sejahtera,

Pagi 25hb, bertolak dari Paka bersama2 ngan Zanif, technician yang sama kerja ngan aku, menuju KL. Pukui 8 lebih dah gerak..

Saperti biasa, minyak kena taruh, ayaq kena check bla bla bla...jalan. Perut kena isi gak sebab aku ni on medication for life so, perut kena ada makanan baru ubat boleh telan. Pesanan doktor kena buat camtu. Sampai Kerteh, ternampak kereta berderet parking kat tepi jalan, slow sikit nampak ada kedai makang kat situ, orait lah..STOP.

Menu dia heavy belaka, segala jenis nasik, lemak, dagang, kerabu, minyak, goreng dan sebagainya...Nasik goreng ngan teloq mata satu, kawtim.

Lepas makan, stering kereta aku bagi Zanif je..Aku layan lah dia bawak keta..Kalau aku lena, seriau dia pun lena sama..hahahha..

First RnR stop kat Gambang rasanya, suddenly aku tengok ramai lah pulak "travellers" yang stop kat situ. Kebanyakkan nya keluarga bersama anak2. Yang dok makan kat pondok wakaf, jenih bawak makanan sendiri tu mengenangkan kembali zaman aku kecik2 dulu, kalau travel jauh sikit je, mak aku akan prepare nasik lemak ngan sambal tumis sotong kering, teloq goreng dan timun. Zaman tu mana ada RnR macam lanie kan? So tang mana nampak teduh sikit dan pemandangan cantik ka, ada sungai ka, mesti stop dan makan..I miss the good old days...Anyway, scene yang aku tengok kat Gambang tu membuatkan aku senyum serta flashback mai bertalu talu.. Sedih pun ada..

Oh ya..Rupanya cuti sekolah dah bermula. Orang Kelate, Orang Ganu dah start cuti dah..Patut lah berjalan sakan..Ada jugak yang ambik peluang shopping untuk Raya, sebab tak lama dah nak puasa.. Yang buat kenduri pun berlambak jugak..

Genting sempah refill minyak lagi. Sampai KL, teruih  pi ke Pudu sebab Zanif ni nak balik ke Gurun

Artikel kat atas ni aku dh tulih bertahun tahun yg dulu, tapi tak post.. Hahaha... Hari ni aku tasa nak post.....Awat tak bole ka?

Wednesday, May 2, 2012

PERHIMPUNAN 59ers/ NASIK KANDAQ

Salam ....

Bila tengok..kelebek balik gambaq lama2 tentang perjumpaan kita kita nih, maka Koden dah teruja untuk organise sau perjumpaan untuk kita yang dah lama tak bersua muka walaupun semua rasa cam dekat melalui teknoloji FaceBook...

Anyway..

TARIKH : 25HB MEI 2012

TEMPAT : KELAB SHAH ALAM

WAKTU : 8.00PM

Aku dah hantaq SMS ke Kamal yang ditugaskan untuk mewar warkan program ni. Sekiranya ada cadangan venue atau tempat yang lain ka, tarikh yang lain ka, jangan malu dan segan sila kontek Koden 012-3168555 untuk menyatakan cadangan alternatif anda..Tak perlu belarak tengah jalan atau pukui polis..Kita buat cara aman..Pakaian utk ke Kelab tu ada undang2 lah sikit,,Baju keena ada kolar dan seluaq pendek ngan selipar tak leh lah..Simple je tu kan?

Okay settle bab tu..Aku ada satu tempat yang aku rasa kurang popular pada gang yang luaq dari Penang . Mungkin sebab depa tak berapa tau..Tapi hari Ahad lepas, artikel dia dah masuk dalam New Sunday Times.

Masih Kandaq lagii..Ni baru ori..

Coordinates nak sampai ke sini adalah : @5.391004, 100.313266.
Fuh teknologi lanie..apa nak kata...Pakai GPS siap boleh jumpa..Kalau conventional method dia..hhmmm..betui betui depan Balai Polis Jelutong..Google Map aku dah masukkan..Jgn lewt..Kul 9/10 pagi dah purcit..habis..liao..

Ok sikit mau cerita haaa..Pagi2 dia dh bukak dah. Kadang orang balik sembahyang Subuh dok lepak kedai tu dah. Dia tumpang kedai Cina..Nasik dia..fuh..merenam jokar la dei.. 





Check it out bila hampa mai Penang..

WASSALAM


Tuesday, May 1, 2012

LAMA NYE..

LAMA SUNGGUH NO?

Assalamualaikum...

Memang lama sungguh aku tak berkeinginan langsung nak menulih di sini... Tak tau pasai apa tapi rasa segan sangat2.. Camana ka, hari ni dapat "wahyu" suruh tulih..Sat gi ada plak yang komplen pakai perkataan nih, aaaggghhh, biaq pi lah..aku suka..

Mola sekali bila kawan2 dah ramai yang berjinak ngan FB maka blog memblog ni dah jadi cam "ancient" plak. Tapi aku salut/tabik kat kawan2 lanie yang dah menyahut cabaran masa dengan mendalami ilmu komunikasi secara virtual ni. Masa dulu2, susah sangat nak tengok memba2 participate dalam internet ni..payah la, tak tau la, macam2 alasan. Tapi lanie tak dak pilihan dah sebab kalau tak ambik tau maka ketinggalan lah jawabnya.

Tahun 2012 ni, aku berhijrah ke Terengganu sat. Ada offer untuk cari makan sikit sesambil dapat mengeratkan lagi sillaturrahim ngan memba2 kat Paka Terengganu ni, maka aku pun apa lagi "GRAB". Lepaih Raya Haji actually aku dah sampai kemari. Nak mai sini pun nak kena perbaharu paspot  pulak..Paspot OGSP. Maksudnya Oil and Gas Safety Pasport, baru boleh buat kerja kat sini. Sehari punya kursus yang amat mengantuk dan lepas tu ada peperiksaan lagi utntuk menyatakan yang hang paham apa yang depa dok "bok bek" dari pagi sampai petang kat NIOSH Bangi tu.

So, lanie aku kat Paka... Sebuah pekan yang dipenuhi ngan Kilang kilang pemerosesan bermacam benda yang terdapat dalam minyak yang Petronas dok gali keluaq mai tu..Yang buat Gas dan macam2 lagilah..Berlambak lambak kilang tu kat sini.

Sara hidup disini..aduss..tinggi bro. Makang mahai deh.. Kebanyakkan orang yang bermastautin disini cari makan dengan Petronas, jadi...aku pun tak paham camana boleh jadi gitu. Yang tak mampu kenalah masak makan dirumah, lebih sedap dan murah...

Bapak aku sakit teruk hari tu, masuk spital. Aku berulang balik ke Aloq Staq tiap2 minggu.. Khamis malam naik Air Asia dari Kuala Terengganu 9:20mlm, sampai LCCT 10:20mlm. Lepak rumah Zaqwan kat Nilai, kul 5 pagi pi LCCT, ambik tiket ke Aloq Staq 7:00 pagi. Sampai 8:00 pagi. Teruih pi Spital, ganti orang yang tunggu malam..Tunggu kat Spital. Sabtu malam terbang ke LCCT. Esok pagi kul 7:00, terbang ke KT. Balik Paka..kerja..Fuuhhh letih gila..

Tapi lanie alhamdulillah bapak aku dah sihat. Ada kat rumah dah..Boleh berjalan ngan elok..Nak kata 100% tu dak lah tapi much much better. Thanks to Fazie ngan Ta yang pi melawat bapak aku semasa ketidaan aku disana. Ta juga biasa jemput aku ngan adik aku kat airport..Thank you so much..

Last Saturday, 28hb April, aku balik Penang menghadirkan diri  di Kenduri Nazri Zakaria yang menyambut menantu yang kedua. Aku ngan Koden dh janji nak sampai pukul 12th sebab pastu nak pi Aloq Staq pulak ada lagi satu kenduri. Janji dlm FB nak jumpa ramai2 kat Bertam tak kesampaian..Yang ada aku ngan Koden n Malik abang Koden. Hak lain tak sampai2 sehingga kami berundur diri. Well kita boleh plan saja kan?




BFF - Best Friend Forever...Kah kah kah..Term orang muda2 tuh..

Anyway hari yang bersejarah tu, di KL depa dok sebuk cara lain padahal kami dok sebuk sebab lepas makan nasik depa hidang murtabak, pastu ada popia pastu ada buboq, pendek kata panjang cerita rasa cam tak mau bangkit dah..Kalau tak dak kenduri anak penakan aku hari tu haruih aku ngan Koden dok sampai semua gang2 lain sampai....

LATEST NEWS :  
TARIKH : 25HB MEI 2012
TEMPAT : KELAB SHAH ALAM

PERHIMPUNAN 59ERS YANG BERSIH.
SILA PAKAI BAJU YANG BERKOLAR DAN NO SANDAL OR FLIP FLOPS.

SELANJUTNYA : KONTEK KODEN ATAU AKU.

WASSALAM..