Tuesday, November 3, 2009

MINDA TAJDID

Assalamualaikum & Salam 1M,

Aku memang dok kira dah nak sentuh kisah Dr Asri ni, tapi nampak gaya Mazlee dah 1 step ke depan..

Mazlee Kata....

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menggesa Jab. Agama Islam Selangor (Jais) memberi penjelasan yang munasabah atas kejadian penangkapan bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Asri Zainul Abidin.

Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Dusuki Ahmad, menyifatkan penahanan bekas Mufti tersebut sebagai tindakan kurang wajar dan kurang bijaksana kerana katanya jika ada pelanggaran undang2 dan peraturan, tokoh seperti Dr. Mohd Asri bukanlah sasaran, malah laporan orang ramai terhadap salah laku agama yang dibuat hendaklah disiasat secara terperinci dengan mengambil kira kepentingan umum.
Perdana Menteri pula mempersoalkan tindakan JAIS atas tindakan tersebut dan Dr. Mohd Asri disifatkan sebagai seorang yang yang berterus terang tetapi percakapannya sentiasa disokong dengan dalil yang konkrit. Katanya lagi, Kerajaan pusat tiada kena mengena dengan penangkapan tersebut dan beliau tidak tahu apa motifnya.
Kenyataan dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata kerajaan Selangor dan JAIS perlu bertanggungjawab dalam soal ini dan tampil menyelesaikannya.
Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi menyatakan dalam kenyataannya bahawa Datuk Dr. Mohd Asri ditahan kerana mengajar Agama tanpa tauliah di sebuah rumah di Taman Ukays. Penahanan dibuat dibawah seksyen 119 (1),Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003...
JAIS pulak dikatakan memiliki kuasa yang bebas dari kekangan kerajaan negeri dalam menguatkuasakan Enakmen Agama Islam Selangor..
Kita lihat dan kita baca kita perhati kita timbang dan kita cari dimana salah silap yang berlaku. Ramai menuding jari, ramai yang mengelak diri, bukan salah aku, bukan arahan aku, semuanya bukan dari aku...
fikirlah carilah yang terbaik..

November 3, 2009 11:15 AM

Dr Asri pun tak dok diam..Dia pun dah ready utk melawan. Malam ni sapa2 yang dok dekat2 tu dan interested, pi lah dengaq. Klu segan tunggu news je lah..

Dr Mohd Asri ni pun memang banyak kontroversinya. Jadinya kontroversi dari pandangan aku ialah sebab dia ni bawa perubahan dalam cara approach dia terhadap Ugama Islam nih. Kebanyakkan kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau banyak yang menempelak muka ulamak lain. Dah kebiasaannya lah dalam negara kita ni, bila ada pembaharuan sikit saja, banyak yang tak setuju just for the sake of nak bersuara. Nawaitu serupa tapi satu ikut highway dan menggunakan peralatan canggih serta mempunyai minda yg terbuka luas walhal yang satu pihak lagi masih nak ikut cara lama, cara kuno yang turun temurun.

Kalau hampa rasa nak bagi sokongan kat Dr Mohd Asri, sila klik kat poster diatas...

WASSALAM