Friday, November 27, 2009

AIDIL ADHA

Salam...

Selamat Hari Raya Aidil Adha..Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar...

Sesudah subuh aku chalo balik Aloq Staq. Gitu lah plan nya..Last2 7 lebih baru start journey. Apa nak buat, kat SP utara aku masuklah sebab masa tu dah kul 8, cari je lah mesjid mana pung untuk sembahyang raya..Mesjid Bedong, sebelah kedai nasik Naina Mohammad lah aku tuju. Just nice, masuk dok sat, dah nak start solat.

Lepas solat, aku ngan SNQ dah mula lapaq, dapatlah satu kedai India kat Gurun, kena tosay ngan bihun, teh ais ngan kopi O, selamat. Teruih balik AS.

Kena ketupat, pastu jiran hantaq nasik dagang dan serba mak nenek lagi lah.. Tengah hari aku ngan bapak aku pi Jumaat kat Mesjid Al Bukhari, paling dekatlah ngan rumah aku tu.

Pekena nasik lagi pas solat Jumaat, anak aku Zaqwan pun sampai ngan member dia. Hafriz tak dapat cuti, so tak balik lah.

Aku pun tak leh dok lama sebab nak buka Pesta Shoppe aku..Chow balik..Slept all the way..SNQ bawak..

Mlm ni org ramai kat Pesta. Ada lah untung sikit..Alhamdulillah...

WASSALAM

Wednesday, November 25, 2009

TYT

Salam dari Pulau Pinang...

Apa cita 29hb ni? Hari dengaq sok sek sok sek dok berpakat nak pi kenduri..Ni dah diam habis. Aku tak boleh nak ikut serta pasai hari tu Pembukaan resmi Pesta TYT Gabenor...Terpaksa hadir.. Ampuunn..

WASSALAM...

PESTA SHOPPE

video

Salam..

Rakaman video ni aku pakai kamera biasa je..bukan video cam..jadi quality dia ada sikit kureng lah. Lagi pung memang dak berapa pandai ambik video pung..hehehe.

Ini lah keadaan dalam Pesta Shoppe yang aku dok operate la nie..

JOM PI PENANG... Mai la...

Tuesday, November 24, 2009

POTRET


Salam...

Salah satu produk dari Pesta Shoppe...Hanya 15 minit posingnya..Murah plak tu..RM20 dgn saiz A3. Semua lakaran diatas di lukis oleh IMAM. Dlm masa 2 hari dia operasi, itulah hasilnya..

Mai lah coba..hehehe

WASSALAM

Monday, November 23, 2009

3rd DAY

Entrance ke Pesta Shoppe. Bertentangan dengan pintu Utama Pesta.

Imam sedang melakar potret pelanggan kecik.


Mak bapak dok tunggu siap..RM20 sekoping..

Salam..

Saja lah nak promo sikit..Kalu mai Pesta Pulau Pinang jgn lupa drop in. Tengok2, sembang2.. Masuk, tengok free. Bila nak bawak keluaq je kena bayaq..Hahahaha...

Alhamdulillah..so far so good..walau pun cuaca tak berapa baik. Hujan renyai2..Rahmat lah tu kan?

WASSALAM...

LOKASI PESTA..

Salam..

Mat Saman "query" posisi Pesta Pulau Pinang. Jadi aku nak boh petunjuk lah kat sini. Tapi kalau rasa tak tau jugak, kontek je Mazlee, dia boleh bawak mai teruih...Hehehehe. Kedudukan dia sebelah menyebelah ngan Stn Bas Express kat Sg Nibong , Penang.


View Penang: Sungai Nibong Express Bus Terminal in a larger map

Jumpa disana..sana..sana..

Sunday, November 22, 2009

PESTA dah START

Salam...

Semalam 21hb. Pesta Pulau Pinang bermula. Ramai jugak pengunjung yang hadir, walau pun hanya hari pertama. Alhamdulillah..semalam adalah jugak sale. Lega jugak rasanye.

Well untuk kawan2 yang nak mai tu, support lah cikit..bawak lah keluarga mai melawat.

Dekat kul 12 semalam, aku pun dah dok kira nak tutup kedai, tetiba terdengaq bunyi siren bomba yang kuat. Aku pun heran ingatkan ada kedai atau gerai mana yang terbakaq tapi rupanya ada mesin ke atau permainan Euro tu dah rosak dan ada lah customer yang trap. Tapi tak dak lah huru hara, bomba settle ngan cepat.

Pembukaan resmi akan disempurnakan oleh TYT Gabenor Pulau Pinang pada 29hb ni. Jadi la nie basically kami masih lagi dok decorate sana sini dalam Gerai ni dan berharap sangat lah kut2 Gabenor mai beli apa apa ka...

WASSALAM

Wednesday, November 18, 2009

PESTA PULAU PINANG 2009..

Salam...

Pesta Pulau Pinang akan bermula dari 21hb November sampai 31 Disember 2009.

Aku ngan Manggis akan berada kat situ lah. Kami berniaga kecil kecilan. Lukisan ada, karikatur ada, live portrait pung ada. Kebanyakkan pelukis2 ni adalah dari Majallah Ujang yg dulu punya. Depa ni semua dah belah selepas pengurusan baru take over. Kemungkinan besaq Ujang pun akan hadir sama. Aku cuba bawak depa yang ada nama ni mai on weekends lah. Jumaaat, Sabtu dan Ahad akan adalah artis nama besaq ni kat PESTA SHOPPE kami. Lokasi dia adalah betui2 bertentang ngan pintu masuk utama. Hampa masuk saja teruih nampak dah.

Produk jualan aku ada dalam Manggisart blogspot. Sila layari..

Jom lah mai Penang....

WASSALAM

Monday, November 16, 2009

KENDURI...

Salam semua...

Musim Cuti dah nak mula..Masa nilah pakat2 dok plan nak peghabis cuti masing2. Yang tamak dan nak convert cuti into something else pun ada jugak. Yang ada anak yang bersekolah lagi, masa ni lah depa nak bawak anak2 berjalan, melancung, jalan jalan, cuti cuti Malaysia. Masa ni jugak lah kenduri kenara berjalan lancar. Tiap hari cuti mesti ada punya.

Time time penghujung tahun camni lah trafik kat Penang (pulau) akan bertambah sibuk dengan kereta2 luar. Aduss..dah la Pulau ni kecik, kereta pulak bertambah banyak, nak bergerak pun susah.

Ada lagi satu jemputan kenduri yang aku terima dari Attaturk untuk di war warkan..

AZIZAN HUSSEIN
Tarikh : 7/12/2009 (ISNIN)
Alamat : 2A, Kg Padang Pekan, Mk Naga,06200 Kepala Batas Jitra.
No Tel : 0134301599

WASSALAM

Saturday, November 14, 2009

JEMPUTAN...

Salam...

Bodoh macam Teloq !!! Banyak maknanya tu..Pasai apa boleh jadi bodoh pulak teloq tu? Heran wan no!! Hehehehehe...

Semalam dapat satu SMS dari Attaturk....

Jemputan Kahwin..anak Satirah Latiff (makngah - Penyampai radio Kedah FM)..

Tarikh : 29/11/09 (Ahad)
Alamat : No.5, Taman Sawa, Jln Lencongan Barat, A/Star.
(dekat Petronas)
No Tel : 0134302040

Kalau tak silap aku, ada dress code untuk hadir majlis ni dan ada time utk gang2 SMJ hadir. Aku akan cuba dapatkan maklumat yang lebih. Jadi sesiapa yang dapat hadir, silakanlah..

WASSALAM

Friday, November 13, 2009

TELOQ..


Assalamualaikum..

Aku dapat email ni dari SNQ tentang hamba Allah ni yang berumur 97 tahun yang telah dengan tekunnya menulis ayat2 suci Al Quran keatas teloq. Tak disebut pulak lah teloq apa, ayam ka, itik ka, itik angsa ka, unta ka...hehehehe.

Katanya dia berjaya tulih complete ayat2 dalam Al Quran dengan menggunakan 8 bijik teloq..Subhanallah..Dahsyat.







Dahsyat kan?

WASSALAM...

Wednesday, November 11, 2009

DENDA SIKIT SANGAT Daaa..

Assalamualaikum...

Mola2 FAM kata rosak kat Stadium Nasional lebih kurang RM150K+, pastu Shabery Chik kata rosak sana sini, kerusi satu pun lebih kurang RM500 campoq pi toghak(tolak) mai, mmm RM214K.
Tup tup tadi FAM kata kerosakan dia tanggung dan denda KAFA RM50K...

Ish ish ish...Sikit sangat lah aku rasa. Cam Shabery kata dlm Parlimen lah, duit yang nak repair semua tu mai dari rakyat... Rakyat yang sakit mata memandang macam aku ni pun kena bayaq untuk keganasan yang mangkok hayun tu semua buat ka? Ini tak adil...kan?

Apo nak di kato...keputusan dah dibuat. Tu pun ada clause lagi untuk KAFA merayu.. Kononnya ada 3 pertuduhan saja. Ish yang aku tengok kat dalam TV hari tu berlambak lambak dok baling botoi, sampaikan kat bomba yang nak pi padam api pun depa baling gak... Kesian mamat tu. Nazri mesti hot punya tengok camtu. Aku pun hot.

Sikit sangat lah RM50K tu..Sikit..sikit..Tak patut....

WASSALAM

TUN SHOPPING...




Salam semua...

Terbaca blog Minaq Jinggo, ada lah pulak gambaq Tun yg pi shopping kat Isetan KLCC.. Masih fofular nampak gaya..Ramai yang nak bersalam ngan dia.. Well, dia pun macam Superstar lah kan. Lagi dahsyat dari MAWI kan...hehehehe..

Tuesday, November 10, 2009

KELATE oh KELATE

Salam..

Tahniah Negeri Sembilan yang mencapai kemenangan mutlak dalam perlawanan akhir Piala Malaysia tempoh hari. 60 tahun menunggu, akhirnyo dapek juo wak balik Pialo tu..

Nak royak guano lagi dok tahu doh peranga penyokong Kelate nih..Bukan la nie je...Dari dolu2 pun depa dah camni. Fanatik gila babi betui. Kalu takat fanatik cam gang Kedah yang selalu dok menang atau pun Selangoq tak pa jugak, tapi ni jenih nak merosak harta benda, baling mercun, tak kisah keselamatan orang, apa kebenda depa ni ha?

Ada yang menggelar Kelantan tu serambi Mekah yang membawa maksud yang amat dalam sekali, tetapi kalau tengok pulak penghuni nya yang menelanjangkan perangai depa kat dalam stadium tu aduh ..malu aku, geram lagi banyak yang sebenaqnya. Dalam hati aku dah memang ingin sangat nak tengok Nogori monang, sebab Kodah tak do mlm tu.

Lain kali, penyokong Kelantan ni kena pakai seluaq dalam je masuk Stadium supaya depa tak leh seludup mercun dan bunga api masuk dalam...Hehehehe...

WAHABi

Salam semua...

Bila terbaca komen Non dah rasa berat pulak topik Dr Maza ni. Terima kasih banyaka lah Non kerana banyak memberi maklumat yang aku tau dia peroleh dari sumber2 yang boleh di percayai. Reporter lah katakan...Penyamun dalam Ali Baba Bujang Lapok pun suka kat reporter..Kan? Lawak je Non, jgn dok marah dan buat serius muka hang tuh...

Mazlee pun call aku katanay dia nak tau lebih lanjut pasai Wahabi ni maka dia dah kontek Mat Saman dan IbnuS dengan senang hati bagi sikit ulasan kat dia. Aku mintak permisi Mat Saman utk masukkan dlm blohg ni, sukacita dimaklumkan bahawasanya permohonan aku tu lulus.... Mula tu aku ingat nak copy dan boh kat sini, tapi aku ada idea yang lebih baik dan boleh meramaikan lagi pelawat ke laman IbnuS maka aku linkkan saja NOTA UTK MAZLEE. Klik je pastu sampailah ke tempat yang dituju.

Terdapat beberapa link lain yang menceritakan atau memberi penerangan lebih meluas tentang WAHABI dan salah satunya dari JAKIM yang bertajuk 'Fahaman Wahabi Berasaskan Pemikiran Ibnu Taimiyyah' Oleh: Ghafani Awang Teh (JAKIM).

Wikipedia
pun ada kisah WAHABI ni..

Semakin aku korek kisah2 Wahabi ni semakin terasa gerunnya aku jadi aku rasa eloklah aku stop takat ni dulu...

WASSALAM

Friday, November 6, 2009

DR MAZA

Ucapan Dr Asri di Penang...




Dr Asri.wav -
WASSALAM...
(Alat rakam : Blueberry - i CSL)

Wednesday, November 4, 2009

KURNIA SAID..

Salam semua..

Wow.. thats a long one from Kurniawati.. Bahasa dari pakar bahasa ni lain feel dia bila kita baca kan? WOW... Tak yah waste time nak tengok komen dia..aku boh kat depan..

kurnia said...

Salaam semua, mula sekali saya ingin nyatakan bahawa pandangan saya hanyalah dari seorang yang memang cintakan Malaysia walaupun selalu disalahertikan. Saya sudah biasa sangat dengan tindakbalas yang teramat negatif kepada pendapat saya tetapi demi Malaysia dan demi bangsa dan agama, saya terus buat muka tak malu tetapi tak pekakkan telinga. Mengenai isu Dr. Asri dan segala tuduhan terhadapnya, terutamanya mengenai “highway” dan kenderaan yang beliau pilih dan gunakan untuk menuju kearah yang sama – kesejahteraan ummah – tidak menghairankan langsung ianya terjadi. Namun, saya yakin Dr. Asri tidak akan berputus asa dengan segala tol, roadblock dan segala Ops itu dan ini di highway yang digunakannya, demi agama dan bangsanya.
Jika kita selidiki bahasa dan istilah berbagai bangsa dan budaya, “latah” dan “amok” hanya terdapat dalam budaya dan bahasa Melayu, dalam rumpun bahasa Astronesia. Orang Melayu memang cepat melatah dan bila tak dikawal, jadilah amok. Latah dan amok berbagai lapisan pula peringkatnya, ada yang sederhana dan ada yang ketahap merbahaya. Pantang besar pula dalam adat Melayu bila orang muda menegur yang lebih tua, yang lebih lama makan garam. Orang tua yang telah lama makan garam, apabila ditegur oleh yang lebih muda, cepat melatah, kadang-kadang terus mengamuk. Ada juga yang selepas muka sudah basah kuyup akibat kena air ludah sendiri (bila dah melatah sambil mendongak ke langit!), baru nak beristighfar. Itu pun ada juga yang katakan mukanya basah kena air yang orang lain curahkan. Orang Melayu juga mudah dan selalu lupa serta salah tafsir dan menafaatkan peribahasa “sayangkan anak tangan-tangankan, sayangkan isteri (suami?) tinggalkan-tinggalkan.” Apa yang kita lihat banyak berlaku ialah terlalu banyak contoh filem “Anakku Sazali.” Adakah orang Melayu hendak tunggu sehingga Melayu/Malaysia dah jadi seperti Sazali baru nak sedar? Bagi Melayu/Malaysia, siapa pula bapa Sazali? Adakah bapa Sazali seorang saja yang bertanggugjawab membentuk Sazali?

November 4, 2009 12:40 PM
kurnia said...

salaam, comment tadi saya click publish sebelum sempat sign off. so, maaf dipohon jika dengan tidak sengaja telah terguris, terluka atau tersinggung hati dan perasaan sesiapa. niat saya hanya untuk memberi pendapat sebagai anak melayu yang sedih dan kesal melihat orang kita yang telah banyak berpecah belah akibat politik.
DZ, boleh nyanyikan lagu Anakku Sazali?
wassalaam

November 4, 2009 3:07 PM

Tak leh nak kata apa hanya setuju sepenuhnya ngan apa yang Kurnia kata. Pastu la nie dah keluaq pulak cita kata Phd dia pulak palsu..Ish koi sakan nampak gaya depa attack mamat ni. Ni yang membuatkan aku lagi teruja nak pi dengaq dia bercakap, bercerita, memperjelaskan segalanya...

CERAMAH DR MOHD ASRI ZAINAL ABIDIN
"GELOMBANG FITNAH"
KHAMIS - 5HB NOV 2009
JAM 8:00 MALAM
KOMPLEKS MASYARAKAT PENYAYANG
PULAU PINANG
-SEBARKAN-

Aku dapat SMS dari SNQ semalam seperti diatas. Insyaallah aku sampai. Insyaalah...

Aku tak lupa jugak untuk layan request dari Kurnia utk aku nyanyikan lagu Anakku Sazali..better still..P.Romlee nyanyi sendiri daa...

Tuesday, November 3, 2009

MINDA TAJDID

Assalamualaikum & Salam 1M,

Aku memang dok kira dah nak sentuh kisah Dr Asri ni, tapi nampak gaya Mazlee dah 1 step ke depan..

Mazlee Kata....

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menggesa Jab. Agama Islam Selangor (Jais) memberi penjelasan yang munasabah atas kejadian penangkapan bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Asri Zainul Abidin.

Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Datuk Dusuki Ahmad, menyifatkan penahanan bekas Mufti tersebut sebagai tindakan kurang wajar dan kurang bijaksana kerana katanya jika ada pelanggaran undang2 dan peraturan, tokoh seperti Dr. Mohd Asri bukanlah sasaran, malah laporan orang ramai terhadap salah laku agama yang dibuat hendaklah disiasat secara terperinci dengan mengambil kira kepentingan umum.
Perdana Menteri pula mempersoalkan tindakan JAIS atas tindakan tersebut dan Dr. Mohd Asri disifatkan sebagai seorang yang yang berterus terang tetapi percakapannya sentiasa disokong dengan dalil yang konkrit. Katanya lagi, Kerajaan pusat tiada kena mengena dengan penangkapan tersebut dan beliau tidak tahu apa motifnya.
Kenyataan dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata kerajaan Selangor dan JAIS perlu bertanggungjawab dalam soal ini dan tampil menyelesaikannya.
Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi menyatakan dalam kenyataannya bahawa Datuk Dr. Mohd Asri ditahan kerana mengajar Agama tanpa tauliah di sebuah rumah di Taman Ukays. Penahanan dibuat dibawah seksyen 119 (1),Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003...
JAIS pulak dikatakan memiliki kuasa yang bebas dari kekangan kerajaan negeri dalam menguatkuasakan Enakmen Agama Islam Selangor..
Kita lihat dan kita baca kita perhati kita timbang dan kita cari dimana salah silap yang berlaku. Ramai menuding jari, ramai yang mengelak diri, bukan salah aku, bukan arahan aku, semuanya bukan dari aku...
fikirlah carilah yang terbaik..

November 3, 2009 11:15 AM

Dr Asri pun tak dok diam..Dia pun dah ready utk melawan. Malam ni sapa2 yang dok dekat2 tu dan interested, pi lah dengaq. Klu segan tunggu news je lah..

Dr Mohd Asri ni pun memang banyak kontroversinya. Jadinya kontroversi dari pandangan aku ialah sebab dia ni bawa perubahan dalam cara approach dia terhadap Ugama Islam nih. Kebanyakkan kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau banyak yang menempelak muka ulamak lain. Dah kebiasaannya lah dalam negara kita ni, bila ada pembaharuan sikit saja, banyak yang tak setuju just for the sake of nak bersuara. Nawaitu serupa tapi satu ikut highway dan menggunakan peralatan canggih serta mempunyai minda yg terbuka luas walhal yang satu pihak lagi masih nak ikut cara lama, cara kuno yang turun temurun.

Kalau hampa rasa nak bagi sokongan kat Dr Mohd Asri, sila klik kat poster diatas...

WASSALAM

Sunday, November 1, 2009

DR PORN

Salam...

Terbaca dalam blog Rocky's Bru tentang kisah nak buat post mortem kedua keatas mendiang Teoh Beng Hock. Permintaan ni telah dibuat oleh keluarga TBH sendiri apabila Dr Pornthip(pic), pakar forensik dari Thailand yang dibawak khas oleh kerajaan Negeri Selangor untuk memberi keterangan dalam kes TBH nih.

Rugged Doktor ni kan? Cool..Dia dah bagi odds 80:20 yang mengatakan TBH dibunoh dan bukan membunoh diri. Nampak gaya pakar forensik kita ni tak leh pakai ka atau tak pandai ka atau di ikat kaki tangan ka atau apa? Kacaulah camni kan, kalu pakar2 dalam negara sendiri pun tak leh pakai. Hampeh.. Tapi..betui ka theory Dr Pornthip nih?

Betui apa yang Rocky cakap ya itu, Gomen Malaysia pun kena hantaq pakar2 forensik untuk bersama2 Dr Pronthip membuat post mortem (Klu mahkamah lulus) tu. Pakar2 tu samada yang sama taraf atau lebih baik dari dia. Kira yang buat pemeriksaan mula dulu kena jugak dihantaq untuk tengok depa2 ni yang expert buat kerja. Banyak duit gak nak kena belanja tu, panggil segala expert atau pakar2 ni mai dok periksa mayat yang dah reput.

Dr Pornthip ni boleh bagi konklusi tanpa melihat mayat, cuma berdasarkan gambaq dan mungkin lapuran yang diberi sahaja untuknya menyatakan yang dia yakin TBH dibunuh. Kalau ddah dapat tengok mayat yang dah reput lah aku rasa, mungkin dia boleh mendapatkan conclusion yang lebih tepat. Aku setuju sangat ngan cadangan 2nd post mortem ni.

Kalau terbukti benar kenyataan Dr Pornthip ni, pakar forensik yang memberi keterangan dalam mahkamah tempoh hari eloklah diturunkan pangkat menjadi penggali kuboq saja..

WASSALAM