Tuesday, March 17, 2009

SELUAR KAIN KHAKI..


Salam semua...

Aku dah sampai balik ke SP setelah bersama Dik D tadi pi Jitra. Trip balik was cool...Sampai je kat rumah start lah aku interrogate gang2 aku tentang kerja depa hari ni dan sebagainya lah.. Pas tu start buka blog dan jawab pertuduhan yang telah ditujukan pada aku dengan sewenang wenangnya, tanpa bukti yang nyata, sedap mulut je orang kata, term baru lanie mulut tak dak insuran. Aku sanggup dihadapkan ke Mahkamah Sivil atau pun Syariah untuk menjelaskannya..Amacam Fazie..Ready to be sued?..Hahahaha..

Tetiba aku terima SMS yg berbunyi begini..."Salam. Refer CITALAH LAGI. Aku post artikel SELUAR KHAKIS BERKANJI..." dari KUDA TUA.

SELUAR KHAKIS BERKANJI Selepas mandi dan bersiap untuk keluar berurusan, ana pun ambil baju dan seluar untuk dipakai. Kebetulan anak ana sudah iron seluar Khakis untuk ana pakai. Dan ana pun pakailah seluar yang telah disediakan itu. Dalam sesak2 jam di KL ini, ana mengelamun tentang fesyen seluar yg kita telah lalui. Straight cut, boot cut, bell bottom, baggy dan yankee tight. Semua tu dah kita lalui. Masa Form 5, Omaq Shaifuddin, Kamal dan Eop Din Kerap adalah diantara yang pakai bell bottom besar dan sapu sampah sekali, pastinya di samping budak2 Sarawak yg seolah-olah mendapat "tajaan" syarikat nila. Tapi ana lebih teruja kepada lamunan ke zaman SATS. Zaman seluar pendek khakis berkanji. Zaman 1 dalam 30 saja yang memakai seluar dalam. Seluar pendek khakis berkanji ni mampu berdiri jika ditinggalkan selepas ditanggal. Yes! Memang seluarnya keras sekali. Aduh! Bayangkan lah kesengsaraan memakai seluar itu dihari pertamadibuka dari lipatan. Kalau ingatan ana masih tidak kabur sangat, Madud, McE, Loceng dan Own pun senasib dgn ana yg pakai seluar khakis berkanji semasa Std 2-4. Boleh kongsi pengalaman bro2 sekelian tentang pengalaman berseluar pendek khakis berkanji? Sis2 pun ada juga yg pengalaman uniform khakis berkanji ni So apalah kiranya kita "LET THE GOOD OLD TIMES ROLL".

March 17, 2009 10:47 PM

Well, well Fazie..Kuda Tua ni it seems ada kat SMJ sampai Form 5, manakala aku pulak telah dibuang dari SMJ lepas Form 3...Amacam? Mari kita lihat siapa yang kena??...hehehe...

Aku jugak teringat yang kita ni pakai seluar warna coklat semasa SATS. Dulu lain sekolah lain warnanya kan? Sampai lah di seragamkan dimana biru menjadi warna seluar lelaki dan baju apa nama tu yg pompuan pakai.. Aku tak berapa ingat lah tentang seluaq berkanji ni, tapi aku setuju yang 1 in 30 je pakai seluaq dalam..for boys I mean. Hehehe..Sekolah menengah baru belajaq pakai seluaq dalam kan?

Nostalgia semua ni. Terkenang semasa duluuuu...Hatiku terasa rinduuu...

Gambaq yang aku post kat atas tu diambik kat highway tadilah. Pokok tu cantik dengan bunga nya yg sungguh menawan. Merata rata kita tengok pokok jenis ni yang berbunga musim ni. Kat Penang lagi banyak dan sungguh menarik, siap masuk artikel kisah pokok2 ni dalam The Star.

Ada satu blog yang aku tolong siapkan utk kawan aku, Manggis, kartunis Ujang dulu. Dia ni baru nak berjinak ngan komputer dan ingin mempamerkan hasil karya dia ke mata dunia. Cuma first posting ni belum cukup material lagi untuk dipamerkan. Once gambar2 artwork dia dapat aku capture, the blog will start to sell the product... Check it out..Manggisart.

WASSALAM...

16 comments:

Anonymous said...

HAI DZ, I PUNYA MULUT SIAP INSURE LAAA...ADAKA MEMBER BLOK KECIK HATI DENGAN I PUNYA SAYS ALL THIS WHILE....U KENA TANYA MEMBER KETAT U TUUU...DIA INSURE KA DAK...JANGAN BAGI MALU KAWANG2 LAA..KITA NII DAH TUA ...KENA JAGA HATI KAWANG2 SAMA..JANGAN DOK MELEPAS AJAAA

ANYHOW SO FAR U PANDAI JAGA HATI..MEMBER KITA..

FAZIE

darah59 said...

Alhamdulillah..U ni sporting lah. Semoga kita semua bahagia dan sentosa. Itu saja lah..Jaga hati kawang2? Betul betul betul..mesti mesti mesti...

Anonymous said...

4 U KODENNN....
I GHASA THE BEST THING U SH DOOO...U PI BELI INSURANCE MULUTTT!!!! KATTT...KWAN KETAT UUU TUUU...DZ.

AYAT2 GAYAT UUU DAH BAGII KAWANG2 KITA MENANAH TELINGAAA..

TAKKK PA DEPA KATA UU DARI BANGLAAA..TAK GHETI ADATTT...LEPAIH NIII..TUPPPP!!!!!

KALUUU UU NAK BALIKKK KEDAHH TAK DAK DUIT MINYAKKK PIII LAAA JUAL AYAQ KETUMM...BAPAK TALIBBB KITAAA...TAPI MINTAAA BUKAUNN YANG MABUKKKK..MINTAAA YANG MELUGAIII..PASAI D DY DIA BAGIII YG MABUKKK DAHHH TAK MANGKIT2!!!!

jangan marahhh HAHAHAHA!!!!!!

FAZIE..

Dik Di said...

Salam Fazie,
Aku amat teruja dgn ayat hang yg power kat Koden & Dz. Keep it up. Teruskan peperangan saraf supaya dunia ni nampak tentang keinsafan dan keadilan.
TQ, Dik Di

KODEN said...

Salam,

Harap maaf, tak berminat masuk campuq tajuk yg aku tak terlibat.

Wassallam.

CIOW

KODEN

Anonymous said...

hampa ni crita apa...? daunn ktumla..guano xcella.. tapi jgn smpai mabuk tapi tehele x pa. Paih2 ada plak seluaq bila bukak bleh bdiri sndiri..kah..kah..kahh. ni msti sluaq dapt dari gomen yg ada kanji.. kala bighu. Ingat dak sek. kita bagi kain sluaq dan dapt kuih kaut (quaker oat)dlm plastit skali. gomen kita dari dulu pndai jaga rkyat dia no? smpai la ni x brani lawan gomen. sapa lawan org kata derhaka plak. tapi patik sembah pohon drhaka bleh kut... klau x betuoi kita tegoq. klau Dz x betoi kita tegoq jgak. klau koden kata dia x masuk cmpoq kita tgoq jgak sbb dia ngan Dz kmceng! Madud snsitip pasai utang pun kna tgoq gak! Fazie pun bleh tgoq gak. Sharehah dapt pngkt apa? aku ada kerja tapi x bleh tahan dgn hmpa punya kerenah jadi masuk cmpoqjgaklah.. sbb oghang lain bnyk keja bleh begebang kt sini jadi meriahlah blog Dz kita ni.. p/s sapa ingat Hmdan p mandi kt cegaq jitra bukan saja x pakai sluaq dlm, apa pun xdak... sori kut crita ni trsinggung no! oh.. wat the heck..crita lama..enjoy!!

TAL18 said...

Aku tak pa hampa kata apa pun.aku suka.dan aku juga dok kacau bagi hampa kata macam2.aku suka.aku saja bagi hangatkan blog ini.Hang Cik Fazie .ahang kata apa pun tak pa.Kalau hang tak dak dalam blog ni pun tak syok.aku suka.Hang juga bagi pedih telinga kawan2..Amboi Koden kata tak mau campok pula.dulu sukaaa.

Anonymous said...

BAPAK TALIB NIII...SEJAHATTT.. MANUSIAAA..TAPI I TABITT LA KAT UUU..PASAI HATI U BANYAKK.. BAIK.

AUTOMATIKKKK....MASUKKK..SYURGAAA PUNYAAA.

FAZIE.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aku_bosan said...

Salam..
Bila baca komen2 kat sini rasa terpanggil lak nak bagi komen sikit kan.. Puan Fazie (or CIK???) ni bahasanya x berapa sesuai rasanya utk umor2 makcik2 yang dah nak masuk umor 50 sehari 2 lagi kan.. Ayat2 'sedap' lagi x syg molot ni buat org menyampah dan malas nak nengok blog ni.. Sebaik mana u yg nak judge org lain sesuka hati ni.. Jahat ka baik ka sesapa pun, kubur asing2.. Org jahat mulut pun boleh tahan gak balasannya kat akhirat nanti cik Fazie oooiii.. Rasanya tujuan blog ni utk rapatkan ukwah sesama kengkawan, bukan tempat fire memfire..
So, sudah2 la...

Anonymous said...

Alamak,, ada jadi perang kaa? Yennaa deii! Tambi, tangaciii.

depa dok fire2 ni semua peluru agar2, boleh telan punya. dalam dok nak reda2, jadi tambah gelora.

kluark abis cerita abang2 plak. tak aci laa lawan lagu tuu.

TAL18 said...

Ala hampa ni pun seronok 2 saja,dok ambil buat apa.hampa ingat senang ka boleh berkelahi syok sama2 kita.ambil yg enjoy saja no...

Anonymous said...

DZ..HAI SAPU TUU AKU-BOSAN NII..MACAM NI LA KALU TAK TAHAN ATAU TELINGAAA..TAK LUTT TAK YAH LAA DOK AMBIK TAU...

I DOK MASUK SAMA DALAMM..BLOG NII..BERINTERAKSI PONG NGAN GENG2 DARI SEK RENDAH HINGGA LAA MENENGAH.. DEPA2 NII I KENAI YG ADA TELINGA CAPANG..MACAM..MAZLI.DZ,DIK DY,KODEN,MADUD N BAPAK TALIB KITA. YG LAIN TUU I TAK BERANI. DIA ORGGG...NI TELINGA TEBAI SEMUA..DAH MACAM SEKELUARGA. KALU GADUHHH..PONG SURE SAT SAJAAA.

MAAF LAA..KALU HAK LAIN TERASA HATIII...

FAZIE.

madud said...

Depa pun telinga capang kaa? ingat I sorang saja yang tinga capangg!
betoi2, kami semua ni macam bradik2, mak pak kami kenai mak pak depa, pi berkelah sama2, kan fadzilah ingat dak , berkelah kat sungai bukit pinang tu? yang last lkuark dari ayark, aku la, sampai dapat gelaran hantu ayark. satu lagi, dulu aku suka makan pisang mas. dapat lah gelaran hantu pisang plak. la ni aku betoi2 jadi hantu, wakakaakakakakakakka

Anonymous said...

You ingat lagii..ya dude..
nanti bila2 u r back in kedah kita pi round balikk tempat2 mak pak kita selalu bawa kita ..

really miss those days...

fazie

Anonymous said...

You ingat lagii..ya dude..
nanti bila2 u r back in kedah kita pi round balikk tempat2 mak pak kita selalu bawa kita ..

really miss those days...

fazie