Sunday, March 22, 2009

OMAQ..

Salam semua...

Kuda Tua ada SMS aku semalam kasi tau ada posting baru g dia buat, tapi oleh kerana aku kat Shah Alam masa tu dan sibuk sekali, maka tak sat baru aku baca dan aku postkan kat sini...

BAPA TERLAMPAU, KAWAN MELAMPAU

Ana pun tengok lah video clip tajuk Bapa Melampau dan mula2 terasa peningkatan adrinaline juga dgn sikap si bapa tapi akhirnya jelas yang clip ini sekadar hiburan (tiada kena mengena dgn yg masih hidup atau yg sudah padam).
Selari dgn tontonan video ini, ana pun teringatlah akan keadaan Kg. siber kita yg kadang2 hangat sehingga Tok Penghulu terpaksa delete beberapa komen. Dalam konteks ini, ana tidak pernah terlintas utk mempersoalkan kearifan pertimbangan Tok Penghulu.
Maka terbuktilah ada di antara kwn2 yg melampau. Ana tidak berniat berfikiran negatif. Oleh yg demikian ana berpendapat bro/sis yg berkenaan mungkin tidak berniat utk jadi melampau. Mungkin dlm keghairahan menaip komen, dia jadi "over" sikit.
Oleh yg demikian, ana berharap bro/sis yg berkenaan jgn "tarik diri" dari Kg. ini.
Ironi nya, ana pun mengguna nama samaran juga. Ana pun kadang2 sinis juga. Ana pun cuba utk menyampai rasa hati dgn ikhlas juga.
Mungkin ana lebih "am" dlm berlaku sinis. Ana harap bro/sis yg mengikuti artikel ana dpt memberi maklum balas sekiranya ana pun boleh dianggap "kawan yg melampau".
Ana berpendirian menentang komen2 anonymous/nama samaran yg mempunyai "individual @ personal vandetta".

March 20, 2009 8:46 PM

Menarik lah KT...Menarik jugak komen yg Madud bagi. Walaupun dia kata pasai apa dok bawa keluaq balik issue, tapi nampak gaya dia sendiri pun tersasul..

Madud says:

Aku hairan sungguh ngan hang, opocot, ente nii. Maaf yaa, ana hairan dengan ente, Penguhlu delete post atau komen, hang kata "terbukti ada antara kawan2 yang melampau".

Aku langsung tak mau pikiark, melampau ka, peribadi ka apa kaa yang di komen tu. Yang hang nak timbulkan pasal apa, diam sudah laa.

orang kata apa? double talk? in one place hang kata "terbukti", after that, hang kata, "tak terlintas langsung nak persoalkan". Pada aku punya pendapat, sepatutnya, kalau hang punya ingat seperti kedua2 kenyataan di atas, hang langsung tak sentuh dah, tapi hang cungkeiy kluark lagi isu2 tu. kalau nak diam kan.. diam kan terus. Aku pun nak seronok sembang, tapi kalau yang masuk komen2 melampau, kita timbang jugak, komen ni melawak kaa serious. kalau aku, aku tentang terus komen2 yang langsung anonymous tapi unsur kutuk/kritik. Ada beza antara kutuk dan kritik. tapi kedua2 perlu keberanian. sekian terima kasih.

jangan marah. senyum selalu. tak makan pun, masih boleh senyum.

March 21, 2009 7:53 PM

Madud says :

ghopaa2nya kawan aku ni merangkap bradik2 ni jadi pusat mengadu utang kaa? hahahaahaha nasib baik depa tak mai mengadu kat aku, takot nanti aku pun nak berutang plak, wakakakakakaakaaaa...

Aku dok baca fazie komen previous posting, aku teringat zaman2 aku di SMJ, masuk pun dah 3 - 4 minggu skolah bukak.

Sebenargnya aku di pindahkan oleh bonda.Sebabnya aku baru kluark hospitart. Aku demam jaundice, demam kunin orang kata. masuk spital pun dekat2 7 minggu, kalau tak silap aku laa. Punca nya, aku hari2 main di pantai di Butterworth, masa abang Yeat aku kerja kastam di sana. dari pagi sampai nak senja baru balik. Kadang2 kami berjalan kaki susur pantai sampai laa jeti feri pulau pinang tu. Kalau ada duit kami pi Penang. Naik Bukit Bendera sekali, aku berdua dengan Bahariah, hangpa panggey dia Intan kot, yang mana yang kenai laa sebab dia skolah SMJ 2.
Jadi, aku pun dok teringat lah hari-hari aku di SMJ ni. Rasa2 macam aku ni pemes jugak laa kot? Sebab ramai yang aku tak kenai tapi depa kenai aku. hehehehehe Pemes kaa inpemes? hahahahaha
Aku ingat jugak masa heats untuk hari sukan. 400 meter aku masuk, 1500 meter pun masuk. 400 ok lagi, aku ingat lagi depa sorak, UTARA! UTARA! mai 1,500 meter dua round saja aku dengar sorakkan, pasai bila nak masuk round ke tiga, aku pancit! hahahaha DZ,McE dan lain2 mungkin tertanya2 pasai apa orang sorak UTARA! UTARA! Masa heats tu, aku pakai T Shirt Kastam Bahagian UTARA, abang aku bagi, hehhehe. Itu laa first time aku dengark orang sorak sokong, Teruja sungguh. Macam hangpa yang men bola, rugby dah biasa laa kan?

Satu lagi aku ingat 1st time dalam kelas, kelas apa aku tatau, tapi cekgu soh aku mangkit baca text apa tatau? AKu dengan selamba mangkit baca laaa, tiba2 kelas jadi ghiuh!?? Ghopaa2nya aku baca laju sangat! Depa tak leh polo kot? wakakakakaka ada banyak kisah lagi, tapi aku rasa panjang kalau nak di ceritakan.

Cerita kelas lukisan, cerita rombongan pi penang, cerita pi kutip duit walkathon di penang. hehehehe

March 20, 2009 3:40 PM

Dude..thank you untuk cerita2 nostalgia ni..best gak. Aku cuma nak komen sikit tentang apa yg hang kata kat Kuda Tua ngan apa yang hang komen a day earlier(marked in red).

Topik "ha wau ta nga" tu aku dah minta cool a few posting yang lalu, seems that hang saja nak wak kluaq gak cikit. Relax la bro..Lu macam cakap tak serupa bikin lah. Atau lu saja buat blur. Atau pun lu memang blur..Hahahaha.

Walau camanapun aku memang teruja gak bila aku buka blog ni tak sat, sebab dari petang kemarin aku tak buka dan tetiba ada 10 komen. Yang bestnya, Ain ada, Mc E ada dan lain2 lagi lah.

Aku hari Jumaat petang pi Shah Alam sebab nak ambik balik mak ngan bapak aku serta anak sudara aku yg akan bersekolah Sunday ni. 21st, Saturday adalah hari appointment bapa aku untuk buka jahitan kat kepala dia. Pi SJMC, depa buka bandage tu ada nanah la pulak.So tak leh nak buka jahitan tu, depa cuci dan balut sekeliling kepala dia pulak dan bagi tau yang dia boleh gi klinik mana pun on 23rd untuk buka jahitan tu. Bila dah balut camtu, susah lah dia nak pakai ketayap yg selalu dia pakai tu. Adik aku terus cakap tak yah pakai lah ketayap tu, sebab depa dah balut penoh dah, pakai ke tak pakai ketayap pun dah memang cover kepala tu..Dia pakai jugak dengan jelingan yg sinis kat adik aku..hehehehe.

Pas tu kami semua pi makan kat belakang Tesco extra Shah Alam, kedai Geng Upin Ipin tu lah. Sebab pi situ, anak saudara aku yg darjah satu tu nak pi sana. Kedai favourite dia. Decor kat situ not bad, food dia pun not bad gak..Masakan kampung lah sikit sebanyak..Pas makan, depa masuk pulak kedai Geng yg jual merchandise Upin Ipin tu...Tau sajalah, aku terus bawa mak ngan pak aku pi rumah cousin aku kat USJ untuk sembahyang dan lepas tu kami belah balik AS.

Sampai AS kul 10:30mlm. Now aku dah balik ke SP sebab esok nak arrange budak2 aku kerja kat PFK. Sebelah pagi je lah aku sibuk. Pastu....

Aku dah confirm memang nak pi kenduri Omaq. Siap seterika baju melayu sekiranya ada yg nak ikut cadangan anonymous mana ka pasai baju Melayu tu. So, sapa2 yang tak dapat hadir, aku akan repot kan lah bila aku balik dari kenduri nanti. Esok siang aku akan kontek gang semua dan buat temujanji kat mana nak jumpa dan konvoi beramai2, kalau ada ramai lah. Tak pa lah aku akan mewakili hampa yg tak hadir dan kirimkan salam dari Kg Siber ni...

Will be reporting LIVE from Kuala Nerang....

WASSALAM..


10 comments:

TAL18 said...

Aku baru balik dari kenduri rumah Omar di Kuala Nerang.DZ ,KAMAL,FAZIE MAZLEE Aku dgn DZ bawalah pasangAN an kami yg macam belangkas tak tau nak berenggang tu.Aku ni bagi pihak Fazie minta maaaf lah,kalau Fazie ni ada terkeluak cakap yg tak sedap hampa dengak,Fazie bukan sengaja nak cakap macam tu,kalau hampa nak tau pasai apa dia cakap macam tu,pasai GIGI DEPAN DIA DAH TAK,DAH CABUT HABIS,JADI BILA DIA BERCAKAP TU TAK BOLEH LA NAK BREAK.Aku harap hampa maklumlah dia.La ni Fazie dah macam tok2 TAK DAK GIGI.Setelah kami jumpa barulah tau keadaan dia lani....KAH..KAH..KAH..KAH

Anonymous said...

BAPAK TALIB UU MEMANG JEBONNNN...
TENGOKLAA..BULAN DEPAN I DENGAN BINI UUU SURE NAMPAK SEBAYAAA...

fAZIE...

madud said...

gambar pengantin pompuan ada kat blog aku weiii.. www.glassmansays.blogspot.com kena scroll turun bawah sekali,, aku saja letak kat bawah

Anonymous said...

4 U KUDA TUA..
Bila dah kelikk dari kenduri omaqq..depa ni kawan2 kita gakk..dok rehat laa..kat umahh fazie yg mulut tak dah insurance tuu(kata tokk penghulu daoh!!kita laa.)
kami dok lepak kat kerusiii..batu diluaq umah..tiba2 hamsan kita nii talipon..dia ni tergolong dlm kumpulan penakut gakk..pasai orggg..cerdik pandai tpi berani takat angkat talipoooon saja..nakk begaduh dalam blogg dia penakutt!!!.
Kami dokk suruhhh penghulu daohh kita sumpahhh..yg kuda tuaaa nii..OWNN..sampai habiss dia dok tlongg cover sapa hangg nii kuda tuaa..
macammm nii laa kuda tua mrangkap OWNN..kaluuu nakk masukk dalam blogg nii tokksah laa dok sembunyii belakang ketayapp tuuu...malu laa..
uuu..boh namaa betoii..bolehhh lahh I nak terenjaiii macamm dlmm BAPAK MELAMPAUUU TUUU..
kita gunaaa pisikal and mentalll punyaaa kekuatannnn....
baruulahhh syokkkk....

fazie..

panglima bukit gantang said...

Amboi amboi Cik Fazie,sedap kata2mu itu,memang kalau U gigi takde gigi depan,memang sedap keluarkan kata2.I rasa Cik Fazie ada senget sikitla bro

Anonymous said...

mazlee..kAMAL..hangpa dok umah I kemarinnn nampakkk I senget dakk???....dakkan..(pasai gi.. nantilaa..Talib Jebonnn tuu..)

NIII...soranggg lgiii mala..unnn...dok sembunyiii kepalaaa..hamgpa dua ngan kudaaa tuaa bolehhh kottt kita bacaa TALKINNN siap-siap...hahaha!!!!

fazie.

darah59 said...

Fazie..what u say to own I feel is not right and should not have been said like that..Dia tu org baik..If by telling who it is can make ur teeth grow, I would gladly do it..Tak semena mena u sangkut own, ghaplah betui lah hang ni..Memang insuran pun tak mau jual kat mulut camni..

madud said...

udah2 la tu fadzilah pun.. mula2 madud pun ingat KT tu own, tapi laa ni, madud nak biarkan saja sapa dia. Yang fadzilah dok pi emosional sangat pun buat penat saja. Depa ada pendapat depa, lagi pun tajuk dah tutup lama dah. Jadi cool laa sis.Yang dalam gambark tu, yang paling dekat kamera sapa dia? Eh? bini orang penang kaa? hahah sori, tak prasann. Kim salam kat dia naaaa tok penguhulu.

panglima bukit gantang said...

Yg senget tu bukan kepala,tapi yg didalam kepala,tidak nampak dgn mata Cik Fazie oi,


From Taiping With Love..............

Anonymous said...

SENGET PUN SENGETLAA..PANGLIMA..
JANJI I BOLEHHH DOKK LAGIII..DENGAN BAHASA BAKU KEDAHHH KITAA..

JANGAN LAA PULAKK KITA DOKK LUPAAA..BAHASA BAKUUU KEDAHHH KITAAA NIII BILAA DAH BKERETA BASAQQQ..RUMAH BESAQQ..GAJI BESAQQ....BAHASA NIII LAA YG BUATT KITA SEDAQQ DUNIAA N AKHIRTTT...

fAZIE.