Wednesday, March 25, 2009

BROTHERS IN ARMS

Salam...

Kuda Tua said...

Artikel 7

BROTHERS IN ARMS

Tajuk lagu Dire Straits ini digunakan sebagai teras nukilan ana kali ini.Banyak yg berlaku di Kg siber kita dlm 3-4 minggu kebelakangan ini. Ada yg sensasi, ada yg basi, dan ada juga menyentuh emosi.
Rasanya kutuk mengutuk dan sindir menyindir dgn sinis rata2 dapat diterima umum. Tapi ada yg terpanggil utk menegur salah-silap kwn. Mungkin tersalah media sehingga terguris hati lalu di bawa merajuk.
Merajuk sampai...
Merajuk sampai ke Sg. Petani
Ahaaaaai...... lah sayang.
Ana tak berhajat menyebelahi mana2 pihak. Ana lebih suka melihat keikhlasan dan keakraban bro/sis yg seolah-olah "tercubit peha kanan, peha kiri pun terasa sakit nya".
Penegur membuat teguran mungkin atas rasa keakrabannya sehingga tidak sanggup mendengar luahan2 terhadap "bro"nya. Manakala yg DiTegur pula terasa kecewa sebab "bro"nya juga yg amat keras menegur.
Ana lihat begini sahaja, seandainya "we don't CARE, we simply couldn't be bothered". Berlandaskan prinsip yg mudah ini, ana meminta semua yg terlibat supaya muhasabah diri. Kalau semua teguran atas dasar ikhlas, syukur. Dan jika semua hujah pembelaan diri juga dilakukan dgn keikhlasan, lagi lah syukurnya.
Adakah perlu mana2 pihak terus memancing simpati/sokongan? Ana berpendapat - SUDAH LAH.
Marilah kita sama2 dengar lagu BROTHERS IN ARMS.(Dlm konteks kita, sis pun termasuk lah ya)



BROTHERS IN ARMS

These mist covered mountains
Are a home now for me
But my home is the lowlands
And always will be
Some day you'll return to
Your valleys and your farms
And you'll no longer burn
To be brothers in arm

Through these fields of destruction
Baptism of fire
I've watched all your suffering
As the battles raged higher
And though they did hurt me so bad
In the fear and alarm
You did not desert me
My brothers in arms

There's so many different worlds
So many different suns
And we have just one world
But we live in different ones

Now the sun's gone to hell
And the moon's riding high
Let me bid you farewell
Every man has to die
But it's written in the starlight
And every line on your palm
We're fools to make war
On our brothers in arms

Kalau hampa baca betui2 lirik dia, hampa akan tau bahawa keakraban dan sifat setia kawan tu lah yang cuba diceritakan oleh Mark Knopfler dalam lagu ni...
KT ni la nie dahsyat betui..Rajin sungguh dia olah keadaan semasa dan isu semasa kampong ni. Elok sangat lah tu kan? Aku masukkan lah lagu yang dimaksudkan supaya kawan2 boleh dengaq dan lihat.. Dire Straits ni lagu dia syyuuurrr mereh naamm jokar la dei!

Apa KT kata tu betui. Apa yang disarankan memang melekat. Macam yang aku kata semalam lah, takkan kerana benda kecikcamtu nak berpatah ka berputus arang? Aku bukannya tau sangat..Bakar Jambatan, burn the bridge..semuanya lah. Sayang lah kan kita nurture friendship punya lama tetiba nak jadi ghaplah oleh segelintir bahasa yang menyakat tak tentu hala..Biasalah tu..kawan2.. Kalau nak menyakat dalam public dah rasa tua, dalam blog lah tempat dia kan? Kalau nak merajuk dalam public malu, dalam blog boleh gak..kan?

WASSALAM...

11 comments:

KODEN said...

Salam,

Lagu best, music cayaq, lyric kena dgn message KT n sokongan Penghulu pun dah kelia..., so apa masaalah lagi?
Nak tambah sepatah pun dah tak gheti. Dz n KT dah tulih tepat n padat. Biaq bagi masa yg menentukan la pulak.
Kata orang time will heel ka or hill ka heal ka, aku pun tak tau. Bahasa Omputih ni ghaplah sikit. Tiga ejaan tapi bunyi satu.
Hangpa paham2 la sendiri. malaih nak pikiaq pasai ejaan ni.

Wassallam.

CIOW

KODEN

Anonymous said...

DIRE STRAITs- Wowww!!..so totally u r NOT OWN..n u r totally a perfect stranger with full of cool, calm n
organic words....dalammm blogggg laaa...!!!!!!

Tok Penghuluuuu......Kuda Tuaaa tuu
NON....

D DY...Giv him time...tok penghulu can handle .........

fazie

madud said...

Time will heal , koden, pulih. hill tu bukit, heel tu tumit.

Non plak? Fazie ohh Fadzilah, biark pi kedia lah, sapa dia.

KODEN said...

Salam,

Dude, hang ni orang seni ka orang sendi?
Buat lawak dgn buat peghak pun hang tak tau beza. So, birthday hang bila Dude? Aku nak share duit dgn Dz nak beli GOBEK buatan Tganu utk hang. Supaya senang hadzam makanan yg disuap ke dlm mulut n yg ditelan ke dlm perut.
Pikiaq Dude pikiaq.

Wassallam.

CIOW.

KODEN.

Cik Yah said...

U all nie,jgn macam tu dgn kawan2,kite nie sudah setengah abad,U all kena faham juga ,kenapa Rozita merajuk,dia sekarang Ibu Tunggal,mudaaahhh sekali terasa,apa lagi yg buat begitu DZ sangat terasa sekali,pujuklah DZ...U sekarang dekat dgn Rozita,SP dgn Alor Star,ajak ajaklah Rozita pergi makan malam ini.U pun satu hal DZ ,awat yg tak jemput Rozita,sambil lalu saja kerumah Fazilah,kalau tidak ROZITA TAK MERAJUK LA!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

SALAM TAA..

I ADA CALLED U MANY TIMES..3..4 HARI SEBELUM KENDURI..BUT NO JAWAB..SO MASA KAMAL MAI UMAH DIA BAGI NEW NO OF YOURS TAPI TAK ANGKAT...SORRY TAA I BUKAN TAK AJAKKK..INFACT I MINTA NO U KAT THARU TAPI DIA TAK ADA....

FAZIE

Anonymous said...

HAI..GOBEK2 NIII..MAMAK KODENNN..NII DIA BETOI2 PHEGELIII MADUDDD ATAUUU FAZIEEE..GHASA SAMPAI TULANGGG HITAMM..

FAZIE

madud said...

aku mana tau, aku ingat hang memang tak tau...

madud said...

kalau hell tu tempat kita singgah, hahahahaha.. aku takot ada yang masuk tak keluark dah,,, wakakakakkaka

kamal said...

Sallam semua.

Cik yah sayang..
aku dah call Ta(Roshita) banyak kali sebelum aku keluar rumah d perda..nak ajak p sekali..tapi Ta tak jawab..on the way to A/S masa driving pun call.. tak jawab..at last malam baru dia sms bagitau yg h/p tinggal kat rumah..cik yah kata Dz patut pujuk Ta..aku setuju 100% Dz memang ada ayat2 power dlm pujuk memujuk.

Wasallam

darah59 said...

Cis..bedebah kau Kamal...Hei Hang Jebat...