Friday, February 27, 2009

MINYAK ANGIN..

Salam...

Masih tak dak orang yg hantaq artikel ka apa ka...Mungkin tengah dok karang kut..anyway aku teringin nak kongsi ngan hampa email yang aku dapat ni..Aku rasa mungkin satu pengalaman yg berguna unuk kita semua...

Bahaya Minyak Angin! Parents Please Read!

Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.

Ahmad Tarmizi Ahmad Basri ( anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun.

17/08/04-Demam biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04-Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak (bengkak)
19/08/04-Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar. Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah??ada sapu apa-apa minyak di perut? bererti sebagai doktor dengan ilmu
kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.

Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah, kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.

Keputusan pemeriksaan :

Hati anak saya bengkak teruk disebabkan minyak angin telah menyerap masuk ke dalam tubuhnya. Kencing anak saya juga mengandungi minyak tersebut. Kesemua saluran darah menghadapi kesukaran akibat minyak itu. Anak saya tak sedarkan diri dan terus koma. Dia dibawa ke wad ICU dan dirawat oleh 6 orang doctor, antara 6 orang doctor, 2 darinya adalah dari Jerman.

Kedua belah kakinya ditebuk untuk memasukan ubat dan oksigen dengan mengunakan tiub. Kedua tangan juga ditebuk untuk memasukan glukos dan darah Kepala juga ditebuk di bahagian dahi untuk memasukan cecair ubat.

Saya disuruh oleh pihak hospital untuk tandatangan hampir 7 keping document untuk membenarkan anak saya diselamatkan dengan apa jua risiko tanpa menyalahkan pihak doctor. Saya bersetuju.

AlhamdullilAllah. . Anak dapat diselamatkan akhirnya dengan izin Allah dan kini dia telah dipindahkan ke wad biasa. Dia telah pulih hampir 80% dan sudah mampu untuk memanggil saya BAPAK bila saya disisi.

Iklas? Ketika anak dalam keadaan sedemikian segala harta, motor besar, kereta dan semua yang ada di dalam dunia ini tidak bernilai lagi. hampir 3 hari saya tak makan langsung dan air mata sentiasa berlinangan, saya seolah hilang malu dan tak bernyawa.

Azah , tolong pastikan jangan ada walaupun satu botol minyak-minyak yang dibeli direct dari penjual tepi jalan, penjual rumah ke rumah, pemberian dari jiran dan sebagainya , kerana mungkin ianya akan membunuh anak kita sebab kita sendiri pun tak tahu isi kandungannya.

Tergerak hati saya untuk memberitahu awak dengan harapan pengajaran ini dapat membantu anak orang lain dari menjadi mangsa MINYAK seperti anak saya.

Terima kasih

Basri Abdullah
Warehouse Coordinator
Expeditors ( Malaysia ), Penang .
Tel : 604-6329433, Fax : 604-6307023
Email : basri.abdullah@ expeditors. com

Dear all,

I just got back from Lam Wah Ee after visiting Basri?s 5th child, Tarmizi who is just 3 years old. His condition has stabilised but he is still very much unconcious. He has wires and tubes all over his little body which was also jittering spasmodically. In case you would like to visit him, his room is No.207, located at 2nd floor ' s children ' s w a rd.

I was informed by the experts that they found traces of ' OIL ' in his urine & blood after performing various diagnostic measures. This OIL has damaged his internal organs such as the Liver (causing it to enlarge and caused breathing difficulty), entered into his cerebral structure and possibly damaging his kidney too , etc.

What I would like to share with you is the reason WHY??? What was the CAUSE???

All this happened when he was having high fever and his ' orang tua ' rubbed a lot of ' minyak angin ' on his stomach to prevent him from ' kena angin ' . I believe a lot of us have the tradisional understanding of doing so, including myself.

Well, you better STOP !!! The experts explained that this ?minyak angin? will be easily absorbed into our blood especially in children as their skins are tender and allows maximum penetration. Certain OILs contained harmful ingredients eg: methil silicilate and at high dosage, is a POISON to children and especially feotus.

The effect is worsen when we are sick and our liver has to work overtime to neutralise the toxins. The OIL may enter our blood when our liver fails to filter it. That?s when the problems start !!! It may not be sufficient to kill an adult but for children, the result could be fatal.

This is NOT a joke !!! You may not believe this entirely but if you do, it is good to share with your relatives and friends.

Thank you.


Untuk yg ada anak kecik atau cucu...

6 comments:

KODEN said...

Salam,

Aku pun bah baca e-mail ni forwarded to me by my niece. Im lost at words. Nak tak percaya tak patut. Nak percaya pun rasa susah sbbaku sendiri d besarkan dgn sentuhan minyak angin here n there.
But maybe, kita boleh ambik langkah berjaga (kalau nak guna juga minyak angin). But how to jaga2? At this juncture, i'd like to suggest that we stick to the brand that we r familiar with, i.e., kita semua tau minyak Tok Awang Loceng, so guna hat tu saja buat masa ni.
Gotta go sbb ada temujanji dgn orang at Awan Besar.

Pikiaq la cadangan aku yg seada nya tu.

Wassallam.

Ciow

KODEN

hj wan leh said...

Aku syok kacau hang Koden BILA HANG NAIK ANGIN...HA...HA...

hj wan leh said...

Aku dulu selalu pi tempat hang dan jumpa Hj Yusuf

hj wan leh said...

JOM PI SEMBAHYANG JUMMAT...HARI NI AKU JADI IMAM,SAPA NAK DENGAK KUTBAH MAI LA

glassman said...

Rasa2nya cerita ni genuine.

Ok, Dz, here's is how it works. !st you have to convert you video clip to one that is accepted by this blog. I used E.M. Total Video Converter. You would have to download the software. Or next time you are in KL, just drop by my place and copy the software at my place.

KODEN said...

Salam,

Baguih betoi Tn Hj ni, nak p Korat pun ajak kwn2. Nak p solat Jumaat pun ajak kwn2.
Sejuk hati n tenang minda tak payah nak pikiaq dah sapa lah Pk Hj ni.

Wassallam.

CIOW

KODEN