Wednesday, December 24, 2008

ASSALAMUALAIKUM

Salam semua...

Lama sungguh aku tak kerunaih benda allah ni sebab aku sibuk gila lah. Dan lagi aku punya broadband ni masaalah cikit. Hope everything will turn out fine now.

Last week aku balik dari KL ngan bapak aku dan anak saudara aku sorang. The drive was good. Jalan lengang dan tak banyak kerenah. Volume kereta kat jalan pun so so saja. Bertolak 4 lebih dan sampai Aloq Staq about 9:30pm. Hujan lebat gila bila sampai kat Juru dan it drag until Sg Petani..

After almost 50 years of age, I realize that I don't really know how to interact with my dad. Well anyway, dia pun jenih tak cakap banyak. Kami manage sembang sat sampai ke Slim River kut, pas tu was quiet all the way lah, except bunyi radio...Has got to do something about this... Communication ngan mak is easier rasa aku, pada aku lah... Hangpa ada rasa camtu dak? Atau aku sorang je camtu? Kasi lah feedback sikit.

Esok Krismas..Ada ke kawang2 kita yang celebrate? Mungkin yang Chinese tu banyak yang ada "English" name tu akan celebrate kut..Merry Christmas lah...



Hari tu aku sempat gak pi tengok Jazz Festival kat Penang. Hari Sabtu. Manage to catch a few acts. On the whole untuk malam tu aku rasa Adibah Noor lah yang aku paling suka..performance dia I mean. Lantang dan full of energy. Musician dia pun semuanya local dan muda2 belaka. Bila habis show, MC cakap sesiapa nak ambik autograph boleh jumpa Adibah kat one of the booths, maka ramailah yang terpa pi dan tinggalkan tempat duduk depa. Masa tu lah aku cari tempat yang best sikit. Apa nak buat festival camni bukan ada kerusi yang teratoq, dok atas rumput. Lepak gitu gitu je lah... Umoq dah masuk 50 ni, dok lama sikit je kira nak kebas sana sini. Jenoh dok belunjoq nak bagi hilang kebas.

Aku teruja bila aku dah duduk sat, 2 orang Mat Salleh, in their 20's kut, terkinja kinja mai dok belakang aku sebab member depa pun ada kt situ, dan tergedik2 serta dengan bangga nya dok cerita dia dapat jumpa Adibah dan dapat autograph dia serta dok cerita dapat salam dan cakap ngan Adibah.. Kira oklah tu kalau Mat Salleh boleh dok puji melayu...

Ada jugak band dari Hungary, nama Djabe, dia intro lagu dia semua dalam bahasa Melayu dan campoq2 lah ngan english yang broken gak. Steve Hackett, lead guitarist GENESIS dulu, main ngan depa ni gak.. Individual play depa dahsyat. Skill depa ama...

APU
APU..Asean Percussion Unit, band dari Malaysia...ramai depa ni, dan meriah sungguh kat stage. KUDOS to them...tapi aku tak tunggu sampai habis cos depa ni last band dan aku risau jam, jadi aku belah awai lah.

5 comments:

Own said...

Asm wm., Dz,
Tahniah kerana dapat bersama-sama dengan bapa dalam journey. Anyhow, you kan 'anak bapak!.' So, jika, bapa penyengap, anak pun sekantoilah. Barangkali Tok Wan pun sama-penyengap! Apa-apapun, sebagai anak, "kita" boleh "make the move." Itupun, jika you tak nak dalam journey dengan anak-anak nanti, 'jadi macam tu!'
So, what 2 do then: Be alive with your father coz he is waiting 4 his son to make the move.
Specially 4 U Dz, Y not trigger your dad emotion by asking him: I'm indeed lonely for years, how 2 occupy the vacant!
Kata pendita: Jangan sia-siakan masa yang ada bersama-sama orang tersayang tanpa bicara apa-apa yang mengungkit kenangan lalu, dan harapan untuk masa depan!

madud said...

betoi kata own, tapi own tak tau dz ngan anak2 dia camna, macam member2 saja anak2 dia dgn dz kalau hang nak tau own oi! hehehe jgn marah naa. apa habark own laa ni, you i you i dia ni.. hehehe tu la satu lagi, aku dok tengok awat tak tukark2 crita,, dok crita minyak saja lagi. bz kaa, patut laa pun.. baguih la bz,, aku pun baru dapat satu tempahan, wat pair of dancers. nanti siap aku ambik gambark naaaaaaaaaa....

Anonymous said...

good topic u masuk today.hai la abang dz,nasib u baik lgi..myself,own madud dah x leh nak sembang ngam pak kita lgi..so malu cam na pun sembang2 la. dulu ur father selalu sembang ngan za,abang l. baik orang nya.

Anonymous said...

Assallamualaikum,

Tajuk ni....,sah la aku yg paling emotional n paling miskin pengalaman. Tapi for what i don't have as much as u all, aku understand n value it more.
Cakap n cari tajuk yg dia minat utk bercakap. Kita yg mesti buka tajuk. Aku tau Cikgu Rahman jenih tak cakap banyak, tapi interest dia pun tak banyak juga. So aku rasa agak mudah nak expoit those small scope of his interest.
Bro Dz, go again n sembang dgn dia. Tapi jgn la hang start rabong terus. pelan2 bro. Aku takut dia ingat hang buang tabiat pula. Hehehe. All the best.
Take it from me who last talk to my dad on Feb. 11th.1970, i miss a dad like none of u can ever imagine.
Pikiaq-pikiaq la.

CIOW

wassallam

KODEN

darah59 said...

Wow guys...thank you for the feedback. Love u all...Own : Kut mana pung dia dok patah balik kut situ gak. Madud : Ya lah no..hang kerja ngan anak aku sebulan tu kat pesta tahun sudah..Fadz : Thanks..
Koden : Aku simpati..Didn't mean to make u sad..

Thanks again bro n sis...