Thursday, December 20, 2007

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar

Takbir raya bergema... Mai umur tua2 ni dia jadi sebak sikit dan jauh hati klu tak dapat jumpa anak2 ke,mak bapa ka...kan? kan?

Walau camana pun aku nak ucap Selamat kepada semua kawang2 yg baca blog ni dan juga klu hampa jumpa kawan2 yg tak baca,hampa tolong kirim salam dari aku.

Apa kah korban yang hampa buat tahun ni ? Pada aku lah, jaagan pikiaq hari raya je nak korban, hari lain pun korban lah sikit masa ka,tenaga ka atau pun minda ka utk hala kebaikan.Insyaallah,ada balasan sebalik tu semua.

Aku bukan la nak mengata, tapi trend la ni ada yang buat korban tu untuk nak menunjuk kat orang kata dia boleh buat tiap2 tahun. Ada juga yang korban kan unta untuk Aidil Adha ni. Memanglah dia mampu, tapi niat mau betui. Perkara ngan Tuhan ni, dolu dolu ustaz habaq niat atau Nawaitu mau betui. Pasai tu klu kita lupa niat puasa tak boleh posa. Org pakat share 1 ekoq lembu ada mamat nak buat sekoq sebab dia kata esok di "sana" nak naik lembu tu sorang dia saja. Tak payah dok bersusah payah. Bini dia pun buat sekoq,anak2 pun sorang sekoq.Kiranya camana depa bawa kereta sorang satu disini depa ingat mcm tu lah kut disana. Depa tak mau lembu pooling juga.Walhal semua nak pi tempat yang sama. Sa kata diatas dunia pakai kereta mewah, disana esok esok ni nak naik unta...tinggi sikit. Org lain dok tengok depa je lah....hahaha aku ni mula merapu.

Tadi...19hb Disember...aku keluaq opis kul 6ptg. Kena teh..pas tu kul 6:25 member hantaq aku pi stn komuter Batu 3. Jam la kat simpang TTDI Jaya tu,jadinya aku sampai komuter 7.02. Pakai TnGo tak yah la beratur ambik tiket..Tren sampai kul7.05. Org penoh hang kata...Tak kisah lah.Berdiri lah aku ni sampai Sentral..Turun kat situ kul 7:35,lari pi tukar Putra LRT plak. Sampai kat Mesjid Jamek kul 7:47 camtu lah...Lari pulak naik satu lagi LRT pi ke Plaza Rakyat. Sampai ngam2 kul 8:00 kat Puduraya.Bas aku pukul 8:00 gak. Dengan penat dan peloh nya aku naik lah bas Konsortium Snoozer Seat balik ke Penang. Dia keluaq dari Pudu lebih kurang 8:10 camtu lah...Jam gila...Trafik Heavy lah bukan as in jam tak jalan...Sampai Penang tepat jam 2:00pagi 20hb.Disember 2007....Hahahaha. Nasib baik naik Snoozer, sebab dia ada private entertainment..Boleh tengok vdo dan seat dia luas...Banyak movie aku tengok sebab bas jln slow... Sampai Penang, kena nasik kandar Kapitan Keling atau la ni org panggil Nasi Beratoq sebab,belum dia buka pukul 10mlm...org ramai dah beratoq. Dia ni buka malam saja..sampai pagi subuh camtu clear lah dia. Dia ni betui2 sebelah Mesjid Kapitan Keling. Klu2 la hampa rasa nak try... Dia ada satu lagi Restoran Kapitan Keling. Yg tu nasi dia tak cun, tapi tandoori dia aku rasa paling best lah...Aku compare dia ni ngan North Indian Restoran yg standard2 tu , dia punya ayam memang on-par or maybe better.Very juicy...Amaa..

Balik rumah tak leh nak tidoq jadi tulih je lah. Lepas sembahyang raya aku balik AS la jengok org tua sat.

Berkenaan jamuan makan kita tu aku rasa tak leh nak organise lagi lah sebab ujung tahun ni sibuk. Aku dah cakap ngan Koden dan juga inform Jit about this. Aku rasa elok kalau boleh bagi notice kat hampa semua sebulan in advance baru boleh plan ...betui dak?

Ok lah aku chow dulu..Utk menghiasi halaman aku ni, aku tampilkan dara kebanggaan kita.


Bertugas di sebuah pejabat guaman di Alor Setar,bersebelahan ngan opis admirer Gah kecik2 dulu..Loyar juga..Herjit Singh. Aku dapat cakap ngan Herjit hari tu,1st thing dia tanya ada lah Gah...hehehe..And they call it...puppy love....hahaha joking da..klu marah klu aku tak mau kawan dah.

Tharumambal itu lah namaya...Dari kecik ni aku sekali ngan dia.Suara dia bunyi serupa cam dulu.Ala Lata Mangeskar gitu.Dia ni baik jadi tak dak lah apa nak cerita pasai dia, yg ada dlm kepala jemala aku ni semua yg tak elok2 saja. Masih belum berpunya...Sila kan.Apa2 pun hampa kontek aku dulu.Aku akan screen kan..

Wassalam.

2 comments:

Anonymous said...

Assallamuallaikum,

Hai kawan2. Apa habaq semua? I think most of us will b sibuk dok buat persediaan anak2 nak masuk sekolah. That is the main reason why kita tak jadi buat gathering yang d warwarkan sebelum ni. Short notice is another reason.

Tapi yang penting, I hope lebih ramai la kwn2 yang sanggup play a bigger role in making this gathering ni jadi. No fingers should be pointed to anybody kalau tak jadi.

Paham2 la, semua kita dah ada multiple t/jawab dah. So come-on gang mai la pakat2 tolong Jit n Dzamri to make this gathering ON somewhere in January ka.

Amacam, boleh kot?!?!??

OK la, ni nak crita sikit tentang "when Jan comes" ni. Macam yang d sebut tadi la, ramai yang kalut dengan persediaan anak2 nak masuk sekolah semula. For me alhamdulillah my days of antaq anak2 ke sekolah dah berakhir ujung 2006. Yesterday, aku hantaq my youngest daughter masuk UiTM. My nasib is agak baik sebab ketiga-tiga anak2 d tempatkan d kampus Shah Alam which is just +-7km dari rumah.

La ni, kalau tak cakap pasai anak2, nak cakap pasai apa lagi kan. Hope we can share more about anak2 kita juga supaya kalau depa jadi classmates then they'll know n will b proud of the kebetulan.

Last but not least, tajuk kebetulan ni. Recently my son (sulung) lawan tenis antara kampus n kebetulan dia berpasangan dgn anak my partner masa zaman dolu-dolu, zaman I became johan kebangsaan.

Syok n nostalgic la bila benda2 gini berlaku. Think about it gang.

OK tu saja la buat kali ni. Harap2 lebih ramai la yang menjengok n menjampuk BLOG ni.

Wassallam.

CIOW

Regards

KODEN

Mc E said...

Salam to kawan2 smua, esp. Dzamri yg rajin buat blog site ni(aku slalu tringat dia as De Zamri sbb dia sorang nama Zamri yg ada D didepan.) Seronok gak baca blog hampa wlaupun tak ingat smua. Tapi klau sbut nama Dzamri,Koden, Harjit S., Nor Asma, Fazilah, Ku Azlan, Hasaza, Rajan, Cheng, Chong Nyuk Chong, Madud - nama lain will come in due course,etc.2 memang nostalgia habis. Tambah plak jumpa depa (Zainudin Ahmad, Koden, Dzamri, Cheng, Madud) baru2 ni. Actually I jz came back from Raya Haji dJitra, attend cucu sedara punya akad nikah, yes - cucu sedara - dah tua dah kita ni, oops.. bukan tua, dah berpengalaman (anak pada Liza-my niece, class mate Norehan, adik Koden - SATS 1968-1973). Pastu pi tidoq kat Penang. My son n daughter tringin nak pi Pesta Penang (tak pernah pi)bawak depa n so happened ada Awie n Wings performing dpatlah kami tengok rockers tu di Pesta tu. Lain kali ada krke, Koden msti suka nyanyi lagu rock Awie tu.. Neway, tak tau Dzamri balik Penang baru2 ni, tidak leh jumpa kat Nasi Kandaq Line Clear. Ok geng, bila nak buat gathering habaq no, ajak Rajan skali nk tanya pndapat dia pasal Hindraf.. acah je.. yg pnting dapat jumpa member2 lama. Salam to all. McE Ahmad (SATS 1966-1971)