Sunday, September 13, 2009

ERATKAN PERSAHABATAN

Kategori : AKIDAH Akhlak

Tajuk : Perkara Yang Mengeratkan Persahabatan

Hadith :
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
“Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.”
Riwayat Al-Tabrani
Huraian
i) Kita hendaklah sentiasa mempamerkan keperibadian seorang muslim dalam setiap pergaulan kerana ia merupakan aset penting bagi kejayaan diri serta organisasi yang dipimpin.
ii) Tutur kata yang baik, beradab dan dipenuhi unsur-unsur keikhlasan akan memberikan motivasi yang paling berkesan kepada setiap individu dalam masyarakat sekeliling sehingga membentuk kualiti ummah yang terbaik dan menjadi contoh kepada yang lain.
iii) Jika kita mahu dihormati maka kita hendaklah terlebih dahulu menghormati orang lain sama ada dengan mengucapkan salam, bersikap peramah dan mengutamakan keperluannya. Ini dengan sendirinya akan menerbitkan perasaan hormat orang itu terhadap kita dan seterusnya menimbulkan rasa kasih dan sayang antara satu sama lain.

3 comments:

kamal said...

Salam Fazie

Setakat ni i dah sms 83 org..yg terbaru cnfirm Nordin Ahmad.Mat Lazim,Dek D,Jan Darus,Jamal, Hamsan,Hazaza,Udom,Mazlee,Mohidin..

Anonymous said...

THANKS KAMAL..MADUD KALU TAK CELUIH GHUMAH I KITA PASANG KEMAH LAA..U TUU TAK NAK BALIK KEDAH KAA??...

MADUD U AMBIK LAA FLIGHT PETANG TUU..SO I CAN AMBIK U KAT AIRPORT..MACAMANA SETUJUUU.

FAZIE.

kamal said...

Salam semua,

Panggil ramai tak pa..tak mai semua.. setengah pun pun jadi lah..