Friday, March 13, 2009

SYOK NYE..

Salam semua..Peace be upon u..

Kuda Tua dah naik syeh sekarang. Dia dah mula seronok dan tak malu dan segan lagi nak bercerita. Best betui lah hang KT. Bapak suka tu...Yang lain mana lagi ha? Aku postkan Mazlee punya komen kat sini sebab 1st time dia masuk dan sebab dia cerita kebaikan aku sama...Hahahaha..Dan juga kemurahan hati Madud. Actually, komen dia tu merupakan sebuah ringkasan karangan. Jadi aku postkan lah..Baco..Jgn tak baco..

Aku rasa elok lah kita maintain kan nama pena depa ni. Baru ada misteri sikit. Barulah dia boleh memperkatakan apa yang nak diluahkan tanpa segan silu, berselindung di sebalik nama pena. Comprendo? Bahasa Sepanyol tu..Kalau hampa masih ingat dulu kat dalam buku English ka buku apa tah, Std 5/6, ada beberapa patah perkataan dan ayat negara asing yg dimasukkan..under section General Knowledge kut..lebih kurang camtu lah..detail hancus..Aku ingat sampai la nie perkataan tu.Maksud dia "Ada paham ka?".


Bila Mazlee sebut dia seronok dok gelak sorang bila baca 59ers, kalau 3 minggu dulu aku suka dan sedih. Y? Why? Kenapa? Pasai apa? Suka, sebab hampa baca dan jengok. Sedih sebab aku tak leh gelak sama. Tak sampai hati aku nak gelak kat tulisan aku sendiri. Senyum tu ada lah..Bila terbayang semasa dok tulis tu. Tapi 2/3 minggu sudah ni, aku turut tertawa ngan kuat bila aku baca komen hampa semua..You guys make my day..Hak ni lah yang aku dok harap sejak dulu. Hope dia boleh maintain, kira cantik lah..

Di bawah..Kuda Tua menceramahkan kita semua..Ada tokoh ustad sikit sebanyak ni..

Artikel 3 HARTA KITA Ana terasa sangat teruja dan bertuah dgn sokongan dan jampokkan bro/sis sekalian. Masa dan komitmen meletakkan kita di serata pelusuk negara tapi kenangan silam terus mengikat ukwah kita. Dgn bantuan teknologi ini, ana terasa teramat dekat dgn bro/sis sekalian. Alhamdullillah. Semua kekayaan material tak kira halal atau haram adalah harta pinjaman sahaja. Pada bila2 masa DIA boleh tarik balik. 'Amalan adalah harta sebenar. MasyaALLAH, ana tak berhajat berkuliah agama tapi sekadar mengajak bro/sis untuk terus berkongsi cerita2 lama. Kerana ana berpendapat "KENANGAN" adalah harta sebenar duniawi yg akan kekal selagi hayat di kandung badan. Jadi ana berharap bro/sis sekalian akan terus menyumbang kepada nostalgia kita bersama. Gembira melihat Mazlee sudah menjampok dgn menarik sekali. Tahniah dan teruskan bro. Jika tiada keberatan, ana berharap sangat2 supaya kita jgn lah bercerita tentang kekayaan kita pada hari ini. Nyampah betul dengar kwn2 nak bercerita tentang pemilikan tanah yg berekar2, kereta Accord, Merc, BMW dan tah apa2 lagi. Syukur jika sudah mencapai kekayaan sedemikian tapi ana rasa hebahan yg keterlaluan boleh memualkan bacaan. Minta dikomen supaya dapat merangsangkan keupayaan ana untuk terus mengarang semula. March 12, 2009 11:53 PM

Hampa kena bagi komen kat dia ni. Semangat tengah kuat, kita kuatkan lagi. Aku tau the feeling kalau hampa komen dia..Aku komen kalu, dia tak rasa sangat sepertimana kalau hampa komen..Jgn lupa..KUDOS KT.


MAZLEE kata : Assalamualaikum.... Mazlee sini.. Aku ucapkan terima kasih pasai ada member yg tau aku dok intai Darah59 ni. Aku ceritakan sikit sinilah sebagai sinopsis.. Pagi lepas hantar anak dara aku p sekolah, aku sampai office buka darah59, tgk comment member, pas tu gelak sorang2 dan start kerja..Balik kerja selesai buat apa patut, mlm buka lagi, intai lagi... Bila baca cerita2 dalam darah59 ni, memang kita teringat masa kita muda2 dulu tapi pasai Ah Teik tu minta maap byk2 ler.. aku rasa aku tak ingat langsung.. pasai Meh Tunjang, Bisu stesyen teksi dan Darai Malau yang 2 aku ingat. Bisu steseyen teksi ingat sangat le pasai aruah bapa aku tu drebar teksi.. Bila Jan Darus cerita (Kat Koden) pasai kawan2 yang senang lenang dan tak menoleh belakang tu dan aku pun nak cerita sikit la pasai kawan2 lama... dulu yang dok support aku DZ la, makan, minum rokok, dia balik kerja terus mai Jitra, aku siap tunggu dah.. aku, Pa'at, Zan Manggol, Lid Tok Pa Li Bakar ramai lagi lah... apa pun aku tak pernah lupa kebaikan DZ..tq.. Madud.. aku nak cerita sikit sini.. Kisah di KL ler, Bukit Bintang.. aku disana dulu petang2 p la cari Madud di Bkt Bintang dok tgk dia tiup kaca, dua tiga jam lepas tu, dia nanti sound jom p makan... KFC ler, semua dia belanja, langsung tak pernah bersungut..aku harap Madud ni ingat lagi semua tu... Aku dengan Koden ni pernah kerja di dua tempat yang sama. 1 kat USM dan satu lagi kat Maybank.. dari dulu sampai la ni dok kelolo mcm tu jugak. aku rasa dialah diantara member kita yg menghangatkan lagi blog ini. dan pada KT hang habaq mai la nama hang sapa, dok sembunyi buat apa.. dan sekali lagi tahniah buat Dz kerana blog ni buat ramai lagi kawan2 yang dok mengintai dan dok gelak sorang2..mcm aku..... so.. setakat ini dulu buat masa ni.. utk Fazie jgn lupa cari sapa yang nak cari tu... salam. March 12, 2009 9:38 PM

Thank Q, Thank Q, Thank Q..Selagi kalian semua rasa gumbira, hamba ni ibarat lilin yang membakar diri agar dapat menerangi DUNIA yang hitam pekat dan panas, bila letrik tak dak.....(Falsafah..falsafah...)


MADUD kata : OK ni komen yang berlainan sikit dengan sedikit isi komen yg terpadam tu, kisah jual kambing kena langgark. hehehehe, Si Bisu laa, mai kat aku. Dia tarik aku, dengan cara dia, "jom! jom!" aku pun ikut laa. Rupa2nya ada kambing baru kena langgark dah. Dah mampoih pun. DIa kata bley juai kat hinoooo. SO, angkut laa kambing letak ataih blakang gerek bawa pi batu 13 1/2, jln changloon. kami juai kat hinooo estet. hehehehe Bisu ni pun kira baik jugak ngan aku. sekian saja.
You know what Dude? Somehow or other I am not surprised at all at this little escapade of yours..Hahaha..Aku memang CHOP hang macam tu dari dulu lagi..Hahahahaha..Lawak je bro. Sambung lah ngan detail cikit. Dapat berapa dit,pi enjoy mana pas tu..Ala..Cita lah..Cita lah..

Aku dengaq Major Decision Maker kita la nie sibuk jaga General tersayang yang diserang Denggi..
GET WELL SOON MUS...

WASSALAM

23 comments:

Anonymous said...

4 KUDA KEPANG TUA(TAMBAH BGI SEDAP LGI).

U NI SAPA..KALAU DOK NAKK CERAMAH DERAIH..N SEMBUNYI KEPALA..TUU LAGI TERUK PADA HAK DOK GEBANG DASYAT TAPI DEPA BGI TAU SAPA DEPA.

KAWAN2 KITA NII SEMBANG GUNA AYAT OTAI DLAM BLOG SEBAB NAK BAGI HOTTTTTTTTTTT LAGI BUKAN NAH MENUNJUK......AWAT KUDA KEPANG TUA TAK DAK KERETA ACCORD..BMW..MERS N SO ON...N TAK NAK JEALOUS KOTTTTTT.

I PUN ADA KANCIL JAAA. PI MANA PUN DOK PAKAI KANCIL PFT 624 TUUUUU.

YG KITA KENA TEGOKK NI HAK DOKK SIBOK PASAI UTANG KWAN KAT KAWAN KITA GAAKK. DZ BGI TAU KAT MAMAK TERE TUU BIAQ PI LA JAN SOLVE PROBLEM DIA SENDIRI...PASAI BILA DIA DOK BOH DALAM BLOGG NI..BILA I BACA I PUN NAIK SERAMMMM HAI SAYA KAAA..PASAI KITA NI SUKA TLUPA...LA NII YG TAU JAN BIAQ JAN MINTA SENDIRI. IN COURT WE CANNOT REPRESENT DEFENDENT OR PRICIPAL EXCEPT LAWYER AJAA.

JANGAN LA MARAH PULAK KODENNNN...

KUDA TUA KEPANG TUU PUN INTRODUCE DIRI DULU NAK DOKK MENGATA ORANG DULU...TAU KA ORG PAKAI ACCORD,BMW ATAU APA PUN TAK BUAT SEDEKAH JARIAH...

SORRY KALAU TAJAM SANGAT...FAZIE.

darah59 said...

Phhhrrreettttt.....Jgn sampai aku layang kad kuning...hahahaha..Kita dok sembang kedai kopi pun benda camni gak yang keluaq..Tak de hal..Tapi mungkin kalau yg sensitif akan terasa..Its also a point to ponder..Hhhmmmn..

madud said...

Salam Alaikom, (bedeghem skit) ehem2, tuan-tuan dan puan-puan, duduk nya kita di depan skrin monitor masing2, hendaknya lah berminda yang terbuka se luas2nya.

Ok, Stop ceramah. hehehhehe Fazie pun dah bagi point2 dia dan Kuda Kepang Tua pun dengan ceramah dia.

Hidup kita di dunia yang fana ini masing2 menghadapi ujian masing2. Yang kaya, yang miskin, yang sederhana, yang tua, yang muda dan yang masih terasa masih muda pun hadap ujian.

Kaya dan miskin pun dari Allah taala jugak, takkan nak salahkan orang jadi kaya? atau si miskin nak marah kat tuhan pasai dia susah?

Alamak. terlajak plak ceramah ni? Hehehehehe

Ini orang tak ada benda nak sorok2 tauuu. hheheheehehhee

Kalau rajin tu, klik laa kat nama kau yang ghona biru di atas komen ni yaa.

Sekian, wassaalaamuu.

KudaTua said...

Setiap pembaca mempunyai persepsi tersendiri kepada sesuatu isu yg dikongsi.
Kita ibarat beberapa orang buta yg mengililingi dan menyentuh seekor gajah. Kita tidak bergerak. Maka si buta yg menyentuh belalai bertanggapan yg gajah itu seakan2 hos air. Yg pegang telinga bertanggapan gajah itu seperti kipas. Yg pegang ekor akan mengatakan tak banyak beza gajah dgn keldai.
Hakikatnya, semua orang2 buta ini betul tetapi tidak menyeluruh. Persamaan orang2 buta ini wujud dalam kita yg kerdil ini.
Semua pendapat yg dilontar adalah betul tetapi tidak tepat. Oleh yg demikian, kekalkanlah forum komen ini sebagai landasan bertukar-tukar pendapat dgn sihat.
Selagi "nawaitu" tidak terpesong, ana tak keberatan menerima kritikan dan kutukkan.
Persoalan ke dua, "Siapa ana?"
Ramai yg kenal ana. Semalam secara kebetulan ana telah meninggalkan clue siapa ana. Tujuan ana ialah utk menarik penglibatan sahabat2
di dalam darah59 ini.
Ayat terakhir tadi juga merupakan satu lagi clue.

KODEN said...

Salam,

TQ Dz sbb antaq sekeping gambaq sejambak bunga utk Mus yg recovering slowly but steadily from dengue.
Aku ni dah seminggu tak kais pagi or ptg sbb dok jaga isteri yg sakit. Hari ni hari dia esok lusa sapa tau kot2 hari aku pula.
Anak2 balik juga dok tolong2 tapi kami shooo them back to concentrate on their studies.
Makin syok tengok darah59. Makin ramai yg melibatkan diri n mcm2 isu dah mula terpancut.
Apa2 pun..., aku harap all comments be kept healthy n sincere.
Tajuk Jan tu pun aku utarakan in all sincerity bcos simpati sangat2 dgn Jan tu yg baik sungguh utk menolong.
Yg tajuk kaya/miskin tu pun aku setuju dgn Dude tapi aku lebih setuju dgn KT yg sebut kalau dah kaya tu syukur lah banyak2 tapi jgn pula dok canang kuat2.
Anyway, semua pun hebat n teruskan dok pikiaq n komen utk darah59.

Wassallam.

CIOW

KODEN

Anonymous said...

SALAM KUDA TUA..

I NII HANYA TERUJA NAK TAU U NII YANG MANA SATU KAWAN KITA DALAM RAMAI2 TUU.

I NI TAK PANDAI MENGATUR AYAT UNTUK MENGINDAHKAN LAGI BAHASANYA.

DARI CORETAN U DI ATAS I TEMPATKAN U DALAM GOLONGAN 'YANG PEGANG EKOR AKAN MENGATAKAN TAK BANYAK BEZA GAJAH DENGAN KEIDAI'....

FAZIE.

KudaTua said...

Syukur minat beriteraksi terus semarak. Dgn izin NYA, bro/sis akan megetahui siapa ana.
Teruskan dgn komen2 yg manis mau pun pedas dgn penuh keikhlasan sebab komen2 ini lah yang akan terus mewarnai darah59.
Tahniah bro/sis sekalian.!

glassman said...

Ente ni BadrulHisyam kaa?

Anonymous said...

Rasanya laa madud...OWN la KUDA TUA. I dapat clue KUDA TUA ni sama ngan kita kat sats dulu.....

darah59 said...

Hahahahaha...Penting sangatkah yang you perlu tahu identiti KT ni? Cari dan cerita lah kat kami nanti no...

KODEN said...

Salam,

Hangpa ni pun pelek betoi la. Dah dia tak mau reveal, mampoih p kat dia la. Yg penting dia sumbang artikel, dia tambah mewarnai, dia ta bunyi riak (bagi aku la). Kadang2 kita rasa sumbangan dia memang betoi sumbang tapi ok la tu. Aku pun malu nak komen sbb siang2 aku dah ngaku tak mampu nak meyumbang.
Aku tetap dgn cabaran kat THWL @ TAL18 yg lantang sangat dgn idea bagaimana utk menyumbang. Last last, sumbang pun tak...., selop ada lah!
Kalau dia sambung pujangga Ulaq Kapak dia pun dah ok dah. Hehehe.
Tapi ingat...., tang mana ada ulaq kapak, tang tu lah adanya buluh.
Jawab Lid jawab, Pikiaq Lid pikiaq.

Wassallam.

CIOW

KODEN

mazlee.. said...

Salam.. aku setuju dgn Koden.. Kalau KT tak nak bagitau dia tu sapa biaq p la, asalkan dia masih mahu mewarnai darah59, itu dah kira baguih tu.
Dulu Dz ada minta tarikh lahir kita yg 50 ni...ta dak respon ka? mana la tau kot2 nak ucap selamat ulang tahun ka, nak hantar bunga ka, mana tau kan..
Ni satu lagi bab main bowling ni, aku pun teringin nak main sama, bila la nak buat sound2 ler sama..
wassalam....mazlee.

mazlee.. said...
This comment has been removed by a blog administrator.
madud said...

bukan comprendo lah dz, comprende.

madud said...

kat jitra ada bowling ka? wow!! maju, maju....
birth day? 21 jun hari ahad, kan? heh heh heh , koden nak komen, komen lah, aku tak suka kalu aku boleh delete.
kami punya suka laa nak korek2 sapa KudaTua tu. hahahahahahaaaa

madud said...

cerita2 bab korek mengorek ni, jangan lah korek cerita kotork2. biark lah yg "kotork" tu antara depa2 dengan tuhan saja , naaaa.

dz pun takyah la kluark wisel plak, biark pi, bila depa baca balik, baru nampak mcm depa zaman budak2. hahahahaha

kamal said...

Salam semua,

Tahniah mazlee krna telah masuk menyampuk dlm blog ni, koden..harapan mrs akan sembuh spt sediakala,fazie.. tengok hot sangat dgn taipan KT,aku masa tu telah d kong2 oleh mat myden(arwah)jadi kuranglah crita2 masa remaja aku..cuma sabtu saja boleh kluar pekan jitra,Dz.. macammana dgn kenduri omar ramaikah yg nak p? aku dah apply cuti dan insyallah akan p..

Anonymous said...

aku cadang hang pa semua pakai sut melayu siap ngan sampin, baru best,

KODEN said...

Salam,

Alhamdulillah Mrs aku beransur ok dgn bacaan platelet pada trend meningkat 123K menuju ke tahap normal 150K-400K.
Berkad ingatan n doa kwn2 semua. Tq so much dari aku,Mus n anak2.
Good idea utk pakai suit melayu tapi kena pastikan yg semua sampai serentak. Baru betoi2 nampak smart.
Pelawaan aku nak car pool balik kenduri ni kurang mendapat sambutan.
Kalau tak dak sambutan at least 2-3 orang, aku pun mungkin tak dapat hadir.
Wassallam.

CIOW

KODEN

Own said...

Asm semua,
Lama tak masuk blog ni. Sibuk banyak! Tup! Tup! Kuda Tua! Sapa tuduh kamek Kuda Tua pulak? Kuda x mainlah!
Anyhow Dz: Cuti sekolah mai lagi! Tapi 'Kad 2" tak mai-mai!

Anonymous said...

sallam,

pakai baju melayu memanglah nampak cantik tapi...."mana butang baju melayu aku Pah?"

Anonymous said...

wwaaahhh!! banyaknya pinggan? bley laa buat sewa khenduri kawin.

Anonymous said...

ANONYMOUS NIII..KENA PENYAKIT APA YAA.....
NAMPAK MACAM DOK CAKAP SORANG2..HAHAHA!!!!!!