Thursday, February 5, 2009

PERAK JATUH

Salam..

5:30pm...aku pun off power supply ke laptop aku, getting ready nak balik, tiba2 masuk msg dalam phone...Breaking news Star..BN dah take over Perak!..Interesting..connect balik ke internet, cari Star online dan terpampang lah semua...Forward to a few friends..

8:00pm...On Klasik Nasional, dengaq berita ringkas, memang cerita yg atas tu saja depa cerita. Habis berita aku dah sampai ke Pelita Nasik Kandaq, Subang Jaya. 80% pelanggan semua dok tengok news TV3 dengan tekunnya..Mamak pun sudah kuatkan volume. Confirmed...

Perut lapaq, order nasik, balun sorang2..Habis makan sekoq pun tak sampai lagi..8:37pm dah. SMS Koden..tak jawab dia, tup tup dia sua tangan salam sebelah aku. Cheng ada dlm keta dia..Baru sembang sat..Kolonel Hj Hasaza pung sampai...Chong ada mana ha? "On the Federal Highway dah", Koden habaq..

Ah Chong sampai lepas semua org dah separuh gelas habis minuman. Betui cam koden kata, muka dia tak berubah..Tapi dia nampak slim dan handsome...Seingat aku dulu dia chubby sikit, walau pun dia dok kata aku ni chubby masa sekolah dulu..Sekolah Rendah dulu...Sembang pi mai, pi mai..aku bawa turun laptop dan buka gambaq sekolah dulu..Tup tup baru nampak yg kami 5 org kat situ telah bersama dari Darjah 1 sampai Darjah 6...For a short while we travel back to 1966 till 1971...For that period of time semua pakat senyum je...Cheng ngan kenangan manis dia, Chong ngan kenangan dia, Hasaza, Koden n me...Sambil bercerita sambil dok tengok gambaq kecik2 dulu...Happy thoughts je...

Ada yg dok mintak gambaq, jadi aku boh lagi sekali lah utk sapa2 yg nak download, silakan...

Ngantok dah..tidoq dulu..

WASSALAM..

12 comments:

Anonymous said...

50 juta sapa yg punya ya.Gelap mata tengok tu.Itu lah wang boleh beli manusia haprak saja.hari ini kawan besok lawan pas tu kawan pulak,macam main drama pulak tu.Biar aku beruang dari aku berwang seadainya itu buat aku lupa kawan.Comeinya kekawan masa kecik2,masa tu semua bersih dari dosa dan suka cari kawan main2 bola etc.Aku suka dengaq lagu John Lenon Imagine /Mamat anonymous

darah59 said...

Alahai..Mamat aNONymous...Aku ingat hang pi berkampung di Ipoh untuk dapatkan scoop yang terkini...Apa cita.

Own said...

Salam,
Ni yang dikagumi tentang Dz. Bukan saja u're able 2 insert back nostalgia tahun 60'an masa di SSAT dengan tersimpan gambar-gambar sekolah, tapi able at the same time 2 recalled personalities at present. Hebat!
Tapi.. Chong mana pulak?

darah59 said...

Chong Nyuk Chong .. Takkan tak ingat. Budak Asun tu..

Anonymous said...

La tadi hang kata budak Changloon ni budak Asun pulak,ini yg buat aku dok pikiaq2 .Sorry kerap makan kepala ikan, walau orang kata jangan makan tapi aku makan jugak sebab sedaq.Dok tengah pikiaq ni siapa budak Apek ni.
mamat anonymous

madud said...

Chong Nyuk Chong, If you can read this, I apologise for not meeting you the last time, (red faced) actually aku malu nak jumpa.

madud said...

dzamri,, thank you thank you thank you , last saturday aku pi jumpa anak aku, biasa nya dia mai wangsa maju, kami pi cc.. tapi entah camna aku tak mau pi cc dah, pasai dia pun slalu dok pi cc.. mak dia pun komplen gak ,, so aku soh dia tunggu aku kat depan sogo, lepas makan kat kedai hai lam seberang jalan TAR tu, kami nampak ada demonstrasi jalanan, err bukan,, demonstrasi kompleksian.. depa buat betoi2 depan pintu masuk SOGO , depa bantah penggunaan bahasa enggeris dlm mata pelajaran sains dan maths.. aku pi celah2 ramai2 juru2 gambar dan reporter tu, tengok2 A Samad Said pun ada.. aku kata kat dia, kenapa biar diri di peralat? entah dia dengark ker tidak tatau tapi mamat2 lain ada yg dengar, mai marah aku, tapi semua member2 aku juga, so ,,tak ada laa jadi hal kecoh2, anak aku plak,, dia kata " I don't know you now." and thanks for he pics again dzamri,, you the man

darah59 said...

Thats cool dude...You're welcome.

madud said...

Ku tak jumpa muka aku aa dlm pic darjah enam dan boy scouts ni? huwaaaaaa...

Anonymous said...

Salam,

Aku tak jemu2 tengok gambaq scout ni..."AKE LA!!!....KITA BUAT HABIS BAIK!!!...DIP DIP DIP...." lepaih tu aku tak ingat dah lirik ni.
Aku nampak muka hang Dude! Hang di belakang mengapit pokok nyiok dgn Sharip Shaarani.
Tapi pasai apa masa tu pun hang tak mau senyum??? La ni aku faham la sbb hang tak mau senyum.

Pikiaq punya pikiaq, aku tak dpt jawapan la Dude.

Wassallam.

CIOW

KODEN

darah59 said...

Hahahahaha..well asked question. Betui lah mata buntal..Muka sendiri pung dak nampak.

madud said...

quote: 50 juta sapa yg punya ya.Gelap mata tengok tu.Itu lah wang boleh beli manusia haprak saja.
Unquote:pada aku yang haprak tu, yang telan bulat2 apa orang politik cerita. hahaah,, logik skit laa. memang gelap mata kalau dpt offer 50 juta, cuma kena pandai simpan, tapi ada kaa betoi offer 50 juta? tok guru pun goyang. dan dah lama kena beli Tok Guru, kalau betoi ada yg bley offer 50 juta, buat apa nak beli Adun lekeh tu. guna skit anugerah tuhan kat manusia