Thursday, January 29, 2009

RENUNGAN

Salam...

Jangan silap haribulan dan hampa brand kan aku ni racist pulak. Jangan tipu lah..tiap orang mesti ada racism dan hipokrit dalam hati dia sikit sebanyak.

Apa yg aku paparkan kat bawah tu adalah untuk renungan semua. Kiranya topik berkenaan dia ni kan ke hot 2/3 hari ni. Masa breakfast tadi aku ada terbaca secebis luahan hati rakyat dalam STAR.. Aku amat tertarik ngan kata2nya...

CAR theft suspect A. Kugan’s case has been exploited by politicians from both the Opposition and Government alike.

Instead of pacifying the public until the result of the investigation is known, these people agitate the public, resulting in it turning into a racial issue.

The police have never denied the assault on the deceased, and have repeatedly given assurances that an investigation would be conducted, and without any cover-up.

The incident at the Serdang Hospital mortuary, where the body was with unauthorised persons for about two hours, was against ethics. These unauthorised persons have used it as a reason to claim police brutality and that the police wanted to cover up the matter.

The police themselves do not encourage its members to use inhumane methods to obtain information from suspects. And knowing how violent perpetrators can treat their victims, it sometimes gets on the emotions of the officers.

Bear in mind that in this case the deceased was arrested after a car chase, where the car involved was reported as robbed from its owner.

Investigations led to the recovery of 15 cars. Thus it must not be ignored that Kugan is a perpetrator of crime.

However, we understand that the police must acknowledge the rights of suspects even though there is ample evidence to show involvement in crime.

But this has been overshadowed by the death of the suspect, and he is now regarded as a hero by those with an agenda of their own.

It seems criminals now have more rights than law-abiding citizens. No one is highlighting the rights of law-abiding citizens who are victims of crimes.

No wonder criminals are now so bold, and their heinous activities are being protected by people who claim respect for human rights.

Some politicians investigated and charged for committing criminal offences have also claimed political conspiracy to cover up their crime.

Nobody cares if a police officer is shot or stabbed by criminals. No one is going to care for him or defend him.

If crime is on the increase. blame the police. If detainees die in custody, blame the police. If they break the law to demonstrate, blame the police, as they claim the police started the violence.

It seems criminals have the right to commit crime and be protected. As for the police, weaken them, tie their hands by reducing their powers.

I dread the day when the police will get fed up and just do their duty without making an extra effort to solve crime or even arrest the perpetrator for fear of the “privileges” accorded to the suspect.

CONCERNED CITIZEN,
Petaling Jaya, Selangor.

Renungkan lah...

WASSALAM

8 comments:

madud said...

Sapa bagi laluan kat depa sampai berani macam ni? Samy Vellu? BUKAN! Kaveas? BUKAN! Nalakaruppan? BUKAN! yang bagi muka sangat tu si mata lebam yang sat sakit pinggang tak bley nak bangkit dah kena pakai wheel chair tu, laa ni dia sakan punya dok merata merewang cari sokongan nak JADI PERDANA MENTERI. BARUA CIA YAHUDI TU, tapi, hang paa tetap laa blakang dia jugak, baguih laa jugak, kalu hangpa dok depan dia, alamat berak senang laa, wakakaakakaa

darah59 said...

Hahahaha..tak leh dok depan dia ka? Satu pendapat yg baik. Tapi harap2 jgn politicisekan blog ini. Aku cuma buat renungan utk semua...

Anonymous said...

Salam,

Aku nak tanya semua yg rajin dok baca blog ni utk sama2 renung2kan. Hangpa pernah main tak RUBIC CUBE? Natang ni nampak macam senang tapi susah macam barua.
Memang masa beli natang ni, kita tau kita mampu bagi semua rona dia jadi serata di setiap sudut tapi klebek pi klebek mai..., rona tu dok beceramok jugak. Kalau kurang sabaq, sah lempaq natang Rubic tu sampai pecah.
Aku rasa ni mainan Rubic yg berlaku dlm kehidupan polis2 yg terlibat. Depa tau n yakin ke***g tu raja penjenayah tapi mungkin tak dpt nak rongkai habih lagi. So makin lama makin bengang n mula la nak sampai distructive mode.
Kesian kat polis2 ni sebab Rubic cube game dlm kehidupan adalah lebih membahayakan (mengikut profesyen masing2).

Orang2 yg try to politicise this issue memang la sial n tak layak utk dapat any degree of respect.
So aku harap Dude please cool down n not jump into the band wagon of politicising the issue k.

Pikiaq2 la cerita Rubic Cube aku ni

Wassallam

CIOW

KODEN

madud cool said...

haha.. politik... ini memang dah jadi kes politik. mcm semut hurung gula, semua nak tunjuk muka jadi hero. tapi Keling ni pun bukan tau sangat sejarah. kita dok jual botoi kat keling botoi, mak kita soh pi beli tomato sos kat kedai keling, tak dak masalah pun, mai ke tahun 2000, tetiba keling jadi perkatan jijik. apa kes plak ni? itu satu hai.,.,padahai, Keling tu asal dari nama Bandar pelabuhan Kalinga di India, dari mana pedagang2 dulu mula belayark! Lagi satu, kalau dulu, sebelum hindraf, kita senang nak tegork sapa ngan kaum india bila kita selisih, laa ni, kita nak tegork pun tak bley pasai depa langsung tak pandang, kerek laa tu. Kita nak jadi magnimous, tapi kalau depa buat perangai camna plak? bukan nak politikkan page dzamri, sekadar celoteh kosong, after all, there's nothing e can do about it, just live it through. aku nak rekemen hangpa baca satu buku, Painting Islam as the New Enemy, search saja title tu, gerenti jumpa. This is about somehing which I've known since so very long ago, but unable to decipher the means they used. Thats it for now. But through that book, we can deduce a few things.

darah59 said...

Cool guys...U guys ROCK!!!!!

madud really cool said...

aku sentiasa cool bro,, kalau tak, takkan aku nak tahan dok kena kutok oleh kodeng tu memanjang.... ampeh nyaa bisan kaa biras kaa apa nak panggey pun tatau,, hehehehehe

Anonymous said...

bore aku join sama ka bro semua...

bab puak ni aku dah masak. dah bertahun aku buat coverage mic sehinggakan masa deepavali pun aku kena pi rumah samy velloo.

hangpa tengok dia orang ni bila cakap @ putaqbelit cukup hebat.
sebab tu masa tun m dulu tak timbulpun pasal hindraf.

la ni si sami tu pong sokong puak samseng, ambik kesempatan atas 'kelembekkan'
apa la nak jadi dengan orang melayu.

to koden, this is not a rubic cube. inilah minda masyarakat politik malaysia....sentiasa mencari lubang utk politicise apa saja. mana boleh jolok depa jolok. aku setuju ngan koden depa semua nie tak layak langsung dapat any degree of respect.
bro dz, sorri i've tried not to politicise u blogg. but some q needed to be answered.

darah59 said...

Sure go ahead guys..we are not politicising it...the situation does.