Thursday, April 16, 2009

SOLUTION...

Salam..

Kuda Tua said...

Artikel 11.

JENAZAH.....SOLUTION

Ana agak tertarik degan komen 1 TAL18 dlm tajuk JENAZAH. Mula2 Ana langsung tak faham apa yg hendak diutarakan oleh TAL18. Rupa2nya ada unsur suspense dlm komennya. Rupa2nya ada urutan.
Menariknya solution TAL18 ini ialah, beliau melihat dari sudut yg satu. Ana rasa tiada siapa yg berhak mengatakan cadangan TAL18 itu salah. Kerana itu lah sudut yg dlihatnya. Kepada yg masih hidup, mesti teruskan kehidupan dan terus2lah menggunungkan kekayaan.
Tapi dari pengalaman ana yg dah "veteran" dlm menghadapi kematian orang2 tersayang, berbeza pula sudut yg ana hayati. Dalam setiap kematian, ada pengajaran kepada yg dtinggalkan. Segala ungkapan baik tentang jenazah harus diukur ke diri kita. Kalau terasa tiada/berkurangan kualiti itu pada diri, bersungguh2lah mencapai nya.
Disebaliknya, jika terdapat ciri2 negatif yg diperkatakan tentang jenazah, harus dijadikan garis ukur kelemahan pada diri kita. Semestinya ia perlu dikikis.
Pokok pangkalnya, pada usia yg sangat teruja utk merayakan BB50, kita seharusnya mempunyai kewibawaan dan kematangan utk menyusun priority halatuju kita.
Jangan salah faham, ana amat teruja utk bertemu d BB50.
Mungkin d tarikh itu nanti ana akan meminta Dz memperkenalkan siapa itu Kuda Tua. Kenapa tidak ya?

Buat iktibar lah....

Untuk perhatian semua, aku dah masukkan nama dan no. telefon kawan2 yang ada dalam simpanan aku disebelah kanan, bawah blog ini. This will be a permanent fixture kat situ, supaya senang kawan2 nak kontek. Especially untuk Koden yang perlu menjalankan tugas yang telah diberikan.

Aku dah pun email ke Merdeka Beach Resort to ask for quotation dan juga proposal depa untuk kita menyambut BB50. Kemungkinan besar esok kalu aku free sikit aku akan turun pi lah. Regardless of samaada dapat email atau tak.

7 comments:

KODEN said...

Salam,

Amboi..., betoi ka dia ni Kuda Tua? Jgn2 Kuda Race! Bukan main laju lagi antaq 2 artikel skali. Yg ni, aku tak mau komen la sbb siang2 dia dah kata TAL18 tengok sudut pitih, dia tengok sudut iktibar.
Jgn terkezut ada org tengok dari sudut potensi bisnes dari satu kematian. La ni Solat Jenazah pun dah ada package!!!! Ada sapa2 boleh komen tak tentang fenomina ni?
TQ Dz for th phone nos. I'l contec them a.s.a.p.
Tolong pikiaq n komen on fenomina Solat Jenazah ni k.

Wassallam.

CIOW.

KODEN

Anonymous said...

KUDA TUAA NII KADANG2 NAMPAKK BELAGAKK GAK DALAM PENGGUNAAN AYATNYA..

BAGI PDAPAT FAZIEEE..BAPAK TALIBB KITAA NII MCAM BUDAK UMUR 5 TAHUNLAA..BARU TAU PKATAAN SOLUTIONNN SO DIA DOKK USUNGG LAAA BENDAA TUU..SO YG KUDA TUA DOKK ANGGAPP NAKK KAYAA NII..SAPA TAK MAU KAYAAA..BIAQ PII KAT DIAA LAA DIAA NAKK KAYAA GENA GENAA

OUR SOLUTION NOW N TODAYY..MACAMANA NAKK BAGI BB50 HAPPENING ON 06-06-09 NIII..ABIS CERIATA OKEYYY

FAZIE.

madud said...

For your info Koden, masa arwah Pak Chat dulu meninggal di S Petani, my bro engage an ustaz, dia keluark buku, tulis, upah mandi, upah sembahayang, pengangkutan semua keluark, aku tengok kosting tu cecah dekat2 3, 4 ribu jugak,, dlm hati aku kata, nasib baik laa aku ada dua orang abang, kalau aku sorang2? alamat Pak Chat kena simpan kat mana pun tatau lahh

TAL18 said...

Bukan usung perkataan itu,dan memang saya pun tahu sepatah tu sajah dan bukan perkara yg aneh pasai semua tahu saya ditingkatan mana tau orang puteh.Tapii walaupun tahu sepatah,saya dah pernah ada harta diUK dan pernah tinggal disana 1 tahun lebih,dari yg tau orang puteh tapi tak keluak Malaysia pun

Anonymous said...

HAHAHA...!!!!! BAPAKK KITA BUAT LAWAKKK...BAPAKK FAZIE BAGI SATU AYAT LAGII..SOLVE...SO JADILAA SOLUTION SOLVE..PASAI DEPA TAU CAKAP OMPUTEH TAPI TAKLEH PI MANA..YG TALEH CAKAPPP KENA DOKKK TEREBANG LAKKK..SO SOLUTION SOLVE..

FAZIE PONG KALU BOLEH TAK MAU TAU LAA KUDA TUAAA NII..DIA ADA SAKIT ATAU TATAK CUKUPPP ZATTT...TOKKK U TUUU DAH TLEBIH ZAT SO DONATE LA SIKIT KATTT KUDAAA TUAAA.KESIANNNNG KAT DIAAA.

FAZIE.

TAL18 said...

Dari sudut apa pun dilihat ,ini adalah satu masage yg perlu ada dalam diri masing2 tergantung kepada pada pendapat masing2 untuk ditafsirkan.Kalaiu hanya dilihat dari segi duit saja,juga belum tentu 100% kesitu.Ada juga yg cerita baik2,tetapi tidak pernah ada satu kebaikan yg dibuat.Contoh yg paling kecik,bila pi sembayang Jumaat,hanya duit syiling saja yg dia bubuh.Tapi bab nak kata kat orang macam2.Satu lagi contoh yg paling senang hamap tengok,dulu waktu sekolah,bukan main rajin lagi sekolah,pandai,cikgu pun dok puji,la hampa tengok,?Jadi janganlah terlalu cepat menilai seseorang itu,nasib didunia saja belum bagus,entah mati besok pun tidak tau bagaimana lagi.Macam hampa dok kata macam2 kat aku,tapi hanya tengok dari satu sudut saja.Aku nak tanya hampa dah berapa banyak duit hampa buat ke jalan ALLAH,dah hampa mengaku hampa baik?OLEH ITU KENALAKN DIRI SENDIRI DULU,TANYA PADA DIRI SENDIRI....SIAPA AKU?

Anonymous said...

HAI HAI..TOKKK PASAILAA DOKK DIAMM..DEPA DOKK TINAIHH KUDAA TUAA PASAII DIAA PAKAIII GIAR 3 TERUIHH TLONCATTT,,LONCATTLAA....
TAK LEHH KONTROLLL..HAKK BELAKANGG DOKK HENTAMMM KUAT LAA!!!!

ITU LA DRAMA2 YG SENSASI DARAHH59 YG DI ARAH OLEHHH DZAMRI ABD RAHMAN DAN PENERBITNYA..KUDA HITAM DAN DIBINTANGI OLEH TALIB N THE GENGGGG!!!!!

FAZIE