Sunday, March 23, 2008

BANGSA MALAYSIA

Salam gang,

Aku ada diberitahu oleh sorang kawan kat Penang yang mengatakan dia dan kawan dia ni nak stat blog pasai bangsa Malaysia dan mintalah pandangan aku camana nak set up semua, jadi aku pun ceritalah kat dia. Dan depa pun stat dah la...

Aku dapati depa ni ada dua orang yang berlainan bangsa. Kawan aku yang aku kenai tu Cina, tapi yang sekoq lagi tu aku tak tau lah apa bangsa dia dan depa pung tak mau bagi tau aku.

Argument depa tu ok lah jugak kalau nak layan. Macam orang sembang kat market. Very informal. Aku amat bersetuju dengan satu artikel tu yang menyatakan tak payah dok sembang pasai parti politik yang ethnic base maksudnya parti politik untuk sesuatu kaum saja macam yang dok ada la nie.. UMNO=Melayu, MCA=CINA dan MIC=India, kalau sesama kita ni nak bercakap satu bahasa pun susah. Betulkan?

Silapnya pasai kita buat sekolah untuk berbagai bangsa. Bukan silap sebenaqnya, mungkin masa tu, itu adalah cara yang terbaik sekali. Kita sepatutnya ada satu jenis sekolah saja. Baru semua boleh bersembang satu bahasa dan senang kita nak paham kehendak seseorang. Baru lah boleh jadi bangsa Malaysia, betui dak?

Heehehehe...saja aku nak cucuk kut kut hampa boleh dibawa berbincang dalam perkara ni...

No comments: